Kemény harcok dúlnak Tikrítért

Aknavetőkkel és rakétákkal lőtték egymást csütörtökön az iraki kormányerők és az Iszlám Államnak (IÁ) nevezett terrorszervezet fegyveresei a hadsereg által ostromlott észak-iraki városban.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges síita milicisták szerdán hatoltak be először Szaddám Huszein egykori diktátor szülővárosába azóta, hogy kilenc hónappal ezelőtt elfoglalták azt az álmuszlim szervezet terroristái. A katonai művelet vezetője csütörtökön arról tájékoztatta az AP amerikai hírügynökséget, hogy a nap folyamán megpróbálnak behatolni a városközpontba.
 
Háled al-Obeidi iraki védelmi miniszter csütörtökön megbeszélést folytatott a művelet parancsnokaival, valamint az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Erő nevű elitalakulatának egyik magas rangú vezetőjével. Az iráni egységek az utóbbi hónapokban fontos szerepet játszottak a szélsőséges milíciák iraki visszaszorításában.
 
Az iraki hadsereg több mint egy hete indított nagyszabású offenzívát a Bagdadtól 140 kilométerrel északnyugatra, a Tigris folyó partján fekvő Tikrít visszafoglalására. Tikrít az iraki fővárost az Iszlám Állam fellegvárának számító Moszullal összekötő stratégiai fontosságú útvonalon található. A hadjárat végső célja Moszul visszaszerzése.
 
A Tikrít visszafoglalását célzó offenzíva az iraki hadsereg első nagyobb támadása az IÁ ellen a terroristák tavaly nyári iraki villámhadjárata óta. A művelet az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatása nélkül zajlik, mivel az iraki kormányt azt nem kérte.