Kémkedett a volt titkosszolgálati vezető

Bűnösnek találták a kolumbiai titkosszolgálat egykori vezetőjét, amiért irányítása alatt bírók, újságírók és emberi jogi aktivisták után kémkedtek.

María del Pilar Hurtadót egyebek mellett tiltott lehallgatás és hatalommal való visszaélés vádjában találták bűnösnek pénteken. A bíróság döntése egyhangú volt.

Az ítélethirdetés a következő héten várható, jogi szakértők szerint a volt kémfőnökre akár 18 éves börtönbüntetést is kiszabhat az ügyben eljáró bíróság.

Az AFP francia hírszolgálat tájékoztatása szerint Hurtado januárban adta fel magát a kolumbiai hatóságoknak. Ezt megelőzően Panamában tartózkodott, ahol 2010-ben menedékjogot kapott, miután elmenekült Kolumbiából.

A törvényszék Bernardo Morenót, az országot 2002 és 2010 között irányító ex-elnök személyi titkárát is bűnösnek találta a lehallgatási botrányban.

Álvaro Uribe, akit tavaly szenátorrá választottak, határozottan tagadja, hogy ő rendelte volna el a tiltott lehallgatást. A politikus Twitter-oldalán nemrégiben "törvényszerű nemzetbiztonsági műveletnek" nevezte a kérdéses időszakban folytatott titkosszolgálati tevékenységet.