Csúszhat a Liget projekt?

Két évvel ezelőtt azt ígérték, 2018 tavaszára kész lesz a Liget projekt egyik legnagyobb intézménye.

A Magyar Nemzet cikke szerint Balog Zoltán miniszter február 23-án azt mondta, az előzetes tervek szerint halad a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) építése, a lap mégis úgy tudja, idén már biztosan nem adják át a komplexumot. Szerintük a 20 milliárd forintból épülő központ legkorábban jövő tavasszal készülhet el, de valószínűbb, hogy csak 2019 nyarán vehetik birtokba a múzeumi szakemberek.

Mint írják, az egykori izraelita kórház területén létesülő, öt épületből álló, összesen 37 ezer négyzetméteres központban raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, irodák lesznek, illetve itt kap helyet a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) és egy látogatóközpont is.

A tervezett komplexumban a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 350 ezer műtárgyának megőrzésére és tudományos kutatására lesz lehetőség, de az épületegyüttes a Városligetben létrehozott új intézményeknek is szakmai és infrastrukturális hátteret biztosít – emlékeztet a lap, ami kérdéseivel megkereste a Városliget Zrt.-t, de nem kaptak választ, a Szépművészeti Múzeum tájékoztatása szerint azonban az OMRRK a terveknek megfelelően készül el.

Frissítés: A Városliget Zrt. lapunkhoz eljuttatott reagálásában azt írta, a komplexum műszaki átadás-átvétele már idén ősszel megtörténik, melyet követően elkezdődhetnek a költöztetések, belső terek felszerelése és berendezése, illetve a múzeumi szakemberek is még idén munkába állhatnak az európai viszonylatban is egyedülálló háttérintézményben.