Kenderesi Tamás: bronzérem - majdnem megvolt az űrlény is!

Ez már most óriási eredmény, kevesen tudják Phelpsszel tartani az iramot.

A hármason Cseh László, a négyesen Kenderesi Tamás, az ötösön az amerikai Michael Phelps, a hatoson  pedig a dél-afrikai Chad le Clos; így vágott neki a férfiak mezőnye a 200 méteres pillangó döntőjének. Emberfeletti teljesítményt követelt mnden versenyzőtől ez a szám.

A trónkövetelő és a király - nagyon közel volt egymáshoz Kenderesi (b.) és Phelps - MTI: Czeglédi Zsolt

Phelps 1:53.36-os idővel lett olimpiai bajnok (ez volt a huszadik aranyérme), a második helyen Masato Sakai (Japán) 1:53.40-el, míg Kenderesi Tamás egy nagyszerű hajrával, egyéni csúccsal 1:53.62-vel csapott be a célba, és lett harmadik. Teljesítményének értékét jól jelzi, hogy az utolsó 50 méterre az ötödik helyen fordult, ám 25 méterre a céltól már szinte fej fej mellett száguldott a címvédő amerikaival.

"Nagyon boldog vagyok. Nagyon meglepődtem, hogy sikerült érmet szereznem. az utolsó öt méteren már a szívem vitt a célba. Izgalom volt bennem, de görcsösség nem"

- mondta Kenderesi. Majd hozzátette "elfáradtam, rám férne egy-két sajtburesz!"

Cseh László most elfáradt, de klasszisát nem lehet vitatni - MTI: Czeglédi Zsolt

Sajnos, Cseh Lászlónak nem sikerült a döntő, bár az elején tartotta a lépést az amerikaival, de végül a hetedik helyen zárt, 1:56.24-es idővel.

"Az utolsó ötven méteren nem haladtam, szinte egy helyben álltam, ilyet olyan versenyen szoktam érezni, amikor előtte tíz percig úszok valami mást. Egyszerűen elfáradtam, próbáltam nekimenni, vártam, hogy jön az a londoni könnyed úszás, de nem jött. Ha fele olyan jó formában jöttem volna, mint amilyenben Londonban voltam itt simán lehetett volna nyerni. Kenderesi Tamásnak gratulálok a bronzéremhez, nekem pedig ott van még a 100, az nem olyan hosszú, talán jobban fogom bírni"

- értékelt Cseh.

Magyarország ezzel megszerezte ötödik érmét a Rio-i olimpián, Kenderesi Tamásé az első bronz.

Már csak egy lépcső fok hiányzik

„Ez az úszás, az olimpia olyan volt, mint amikor a kisfiú elindul a városba szerencsét próbálni. Döntőt szerettünk volna úszni, aztán az előfutamban és az elődöntőben is egyre jobb volt. Majd a döntőben is. A médiát tudja úgy kezelni, hogy ne szálljon el, maradjon a földön. Egy konok sportoló, amit eltervez, azt meg is akarja csinálni. Eltervezte, hogy ob-t majd ifi Eb-t, majd olimpiát szeretne nyerni. Még egy lépcsőfok hátravan, azt meg kell lépni”

– mondta Tari Imre, Kenderesi edzője az M4 kamerája előtt.