Rövidesen 1000 forintot kóstálhat majd egy kiló kenyér

Rövidesen 1000 forintot kóstálhat majd egy kiló kenyér

Ráadásul még a legolcsóbb kenyér kilója is drágább lesz ezer forintnál, a jobb minőségűek még többe kerülnek majd a pékek szerint.

Heteken belül beköszönthet az az időszak, amikor a kenyér kilónkénti ára meghaladja az ezer forintot az alapanyagok és az energia rohamos drágulása miatt – derül ki a Telex tudósításából. A borús képet azzal tetézik, hogy még a legolcsóbb kenyér kilója is drágább lesz ezer forintnál, a jobb minőségűek még többe kerülnek majd. 

A legfontosabb alapanyag, a liszt árát már másodszor emelte fel a szállító – mutatott rá Szeged mellett fekvő Újszentiván pékmestere. Kovács Attila László elmondása szerint ősztől drágább lesz a többi alapanyag, a margarin, a sajt, a vaj meg a húsáru is, amit a különféle kiflikhez, pizzákhoz és pogácsákhoz használnak.

A szakmát harminc éve űző pékmester emlékeztetett,

három hete 23, azóta pedig újabb 25 százalékkal lett drágább a liszt.

Felidézte ugyanakkor azt is, hogy az első lisztáremelés után tizedével növelte ő is termékeinek árát, de újabb 10-15 százaléknál nem kíván nagyobbat emelni, nehogy elriassza a vevőket.

Varga Ferenc, a Magyar Pékszövetség elnökségének tagja a lapnak elmondta, amellett, hogy nehéz munkaerőt találni, hiszen a fiatalok számára nem vonzó a pálya, emelkednek a pékségek energiakiadásai, szállítási költségei, és az alapanyagokért is egyre többet kell fizetni. Ráadásul a fogyasztói szokások is megváltoztak, az elmúlt évtizedben a magyar vásárlók elkezdték a jobb minőségű és egészséges termékeket keresni, amelyek előállítása jóval költségesebb – hívta fel a figyelmet.

Varga kifejtette, tekintve, hogy a béreket követve az energia ára feljön a második legnagyobb kiadási tétel szintjére, az alapanyag pedig a harmadik legnagyobb költségtétel marad, a pékségek termékeinek áremelése elkerülhetetlen. Úgy látja, 

még a legolcsóbb kenyér kilója is mindenhol hamarosan ezer forint felett lesz, és még nem lehet látni, hol állnak meg az árak.