Ilyet még nem láttunk: az edző cserét jelzett, de a kapus nem volt hajlandó lemenni a pályáról

Mit tegyen ilyenkor az edző?

Tegnap este játszották a Chelsea-Manchester City angol Ligakupa-döntőt, viszonylag unalmas 0-0 után 2x15 perc hosszabbítás következett. A Chelsea kapujában Kepa Arrizabalaga állt, akihez kétszer is pályára kellett hívni az orvosi stábot ápolás miatt. Végül Maurizio Sarri úgy döntött, hogy a 11-es párbajnak inkább egy teljesen egészséges kapussal menne neki, ezért a hosszabbítás utolsó perceiben pályára küldte Wilfredo Caballero-t.

Pontosabban csak akarta.

Kepa úgy porig alázta és megsemmisítette edzőjét, hogy talán eddig soha nem láttunk ilyet. Sokszor előfordul, hogy egy játékosnak nem tetszik, ha lecserélik és a kispadnál felrúg néhány vizes palackot vagy földhöz vágja a kabátját, de Kepa úgy döntött, hogy marad a pályán. Hevesen mutogatott a kispad felé, hogy ne legyen csere, pedig Cabelloro és a negyedik játékvezető, kezében a cserét jelző táblával már a vonalnál álltak. Kepának integetett Sarri és a másodedző Gianfranco Zola is, hogy jöjjön már le, de hiába, a spanyol kapus egy lépést sem mozdult a kispad felé, ezért elmaradt a csere. Sarri őrjöngött dühében.

Kepa akár hőssé is válhatott volna - persze ezzel sem tette volna semmissé, hogy durván ellentmondott edzőjének és egyéni érdekeit a csapat elé helyezte - de a várt dicsőség sem jött el. Kepa csak egy 11-est tudott hárítani, ráadásul Sergio Agüero büntetője a hóna alatt csúszott be, a Chelsea így elbukta a döntőt és a Manchester City megvédte címét.

Frissítés

Maurizio Sarri így nyilatkozott az esetről a SkySportsnak: „Jó meccset játszottunk. A végén félreértés történt, úgy értettem, hogy Kepának problémája van, és nem tudja vállalni a játékot a tizenegyespárbajban. Ő aztán mondta, hogy rendben van, tudja folytatni, és igaza is volt, azonban így is elbeszélgetek vele”.

Kepa is megszólalt az ügyben: „Mindenekelőtt sajnálom a mérkőzés végén történteket. Sosem állt szándékomban megtagadni az edző döntését. Minden csak egy félreértés miatt alakult így a mérkőzés hevében. Az edző azt gondolta, hogy nem tudom vállalni a folytatást, de jól éreztem magam, játszani akartam, hogy segítsek a csapatnak. Ezt az üzenetet próbáltam átadni. Ezt üzentem az orvosi stábbal is, akik ápoltak, csak még nem ért oda az információ a kispadhoz. Ahogyan mindez lecsapódott, teljesen ellentétes volt a szándékaimmal. Maximális a tiszteletem az edző irányába és tiszteletben tartom a hatalmát”.

John Terry, a Chelsea legendája szerint Sarri kifelé nem mondhatott mást: „Fogalmam sincs, hogy ezt az öltözőben hogyan kezelik majd. Már nem vagyok ott. Hogy félreértés történt? Nyilvánosan aligha mondhat mást. Védenie kell a játékosát. Ha egyszer felmutatják a számod, le kell jönnöd. Teljesíthetsz bárhogy, bármilyen nehéz is lejönni egy ilyen szituációban, ha a menedzser így döntött, el kell fogadnod. Hogy őszinte legyek, meglepett, hogy Sarri maga nem ment be a pályára, hogy lekényszerítse őt… Hogy mi lesz ebből a jövőben a Premier League-ben? A játékosok elkezdik majd visszautasítani, hogy lecseréljék őket? Ez a játékhoz tartozik. A profizmushoz. Kellemetlen vagy sem, le kell jönnöd és ebbe bele kell törődni. Másnapra megbékélsz a helyzettel”.