"Keserves gondokat okoz a vízhiány" a forrongó Gázában

"Keserves gondokat okoz a vízhiány" a forrongó Gázában

Az UNICEF szerint valóságos közegészségügyi tragédia körvonalazódik az izraeli-palesztin háború területén.

Valóságos közegészségügyi "tragédia" körvonalazódik a Gázai övezetben az üzemanyag és az ivóvíz hiánya miatt - közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Ha nem jut be üzemanyag a területre, összeomlanak a higiéniai szolgáltatások - jelentette ki James Elder, az UNICEF szóvivője videós sajtótájékoztatóján Kairóból.

"Keserves gondokat okoz a vízhiány. Tűrhetetlen állapotokat idéz elő, hogy nincs elég vécé, fekália lepi el a sűrűn lakott negyedeket"

- mondta el a szóvivő.

Hozzátette, az embereknek a személyi higiéniára alig van lehetőségük, még egy egyszerű kézmosás is nehézséget okoz jelenleg a Gázai övezetben.

Az MTI szerint az UNICEF munkatársa figyelmeztetett arra, hogy

ha a vízhiány továbbra is fennmarad, tragikus módon emelkedni fog a gyerekhalálozások száma, mert a gyerekeket tömeges járványok veszélye fenyegeti.

Christian Lindmeier, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője azt közölte: pillanatnyilag nincs arra utaló jel, hogy kolera ütötte volna fel a fejét a Gázai övezetben. Ugyanakkor kiemelte, hogy több ezer fizikailag leggyengült ember szenved hasmenéses megbetegedésektől, ami hasonlóan komoly veszélyt jelent.

Izraelben 1200 emberrel végeztek a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október elején végrehajtott terrortámadásukban, és mintegy 240 embert túszként a Gázai övezetbe hurcoltak. A Hamász közlése szerint az izraeli hadsereg által válaszul indított hadműveletekben már több mint 13 300 ember halt meg a Gázai övezetben, az áldozatok között több mint 5600 gyerek van.

(Címlapkép: A gázavárosi Sifa kórházból kimenekített koraszülött palesztin gyermekeket látnak el a Gázai övezet déli peremén levő Rafah város kórházában 2023. november 19-én. A gázai egészségügyi hatóságok szerint 31 koraszülöttet evakuáltak a Sifa kórházból, a gyermekeket egy egyiptomi kórházba szállítják át. MTI/AP/Hatem Ali)