Kész Zoltán nem akarja elszámoltatni a brókereket

Kérdés már csak az, mit gondolnak azok a baloldali veszprémi állampolgárok, akik pár héttel ezelőtt beszavazták Kész Zoltánt a parlamentbe...

Illusztris társaság:

fg

Kilúgozott törvény

A Törvényalkotási Bizottság az utolsó pillanatban átnyomott egy javaslatot még:

“nem minősül szervezetnek a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013 . évi CCXXXVII. törvény szerinti hitelintézet és a hitelintézettel szoros kapcsolatban álló vállalkozása, amennyiben a pénzintézet tulajdoni aránya a szoros kapcsolatban álló vállalkozásban eléri az 50%-ot.”

Ez azt jelenti, hogy a banki tulajdonban lévő brókercégek nem tartoznak a törvény hatálya alá, vagyis nem lehet a vagyont zár alá venni.

A 444.hu szerint viszont a Quaestornak tavaly november óta van egy bankja. A brókercég a nem is működő, hitelek nélküli Credigent vette meg.

A Credigent egyébként a cégkivonat szerint idén február 1-jltől hívják Quaestor Banknak. A portál szerint a Quaestor-cégcsoportot márciusban legalább egyszer alaposan átrendezték, amikor a kötvényeket kibocsátó és továbbhitelező Hrurira Kft. lett az anyacég főtulajdonosa. A törvényalkotási bizottság módosítójával viszont újabb lehetőség jött be a cégcsoportnál: a csoporton belüli hitelintézet felhasználásával mozgástér nyílt, amit akár a vagyonmentésre is fel lehet használni. A törvényt ugyanis úgy is lehet most értelmezni, hogy a Quaestor Bankra magára nem vonatkozik a törvény, ezért ha a csoporton belül sikerült oda átcsoportosítani vagyont, akkor azt nem lehet zárolni a becsúsztatott kivétel miatt.