Két FIFA alelnököt is eltiltottak

A pénteki bejelentés szerint az észak- és közép-amerikai, valamint karibi (CONCACAF), illetve a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) elnökét azért tiltották el a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert a svájci ügyészség vesztegetés vádjával csütörtökön letartóztatta őket.

A sportvezetők a FIFA végrehajtó bizottságának ülésére érkeztek Zürichbe.

"A magas rangú FIFA-tisztviselők a vád szerint pénzt fogadtak el latin-amerikai labdarúgótornák és világbajnoki selejtezőmérkőzések kereskedelmi jogainak értékesítése során" - közölte a svájci Igazságügyi Hivatal.

A svájci hatóságok szerint hivatalban lévő és volt FIFA-elöljárók kerültek a rendőrség célkeresztjébe zsarolás, pénzmosás és csalás miatt. A futballszövetség megerősítette, hogy az amerikai hatóságok kérésére kényszerintézkedést hajtanak végre a svájci hatóságok, s jelezte, hogy mindenben együtt fog működni a svájci és amerikai nyomozókkal.

A FIFA történetének legnagyobb botránya idén májusban robbant ki, miután Zürichben, két nappal a FIFA-elnök megválasztása előtt a svájci rendőrség az amerikai ügyészség kérésére a szervezet hét magas beosztású illetékesét vette őrizetbe korrupció vádjával. Összességében 12 ország 18 jelenlegi és egykori futballvezetője ellen emeltek vádat. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint ők az elmúlt 24 évben 150 millió dollár kenőpénzt fogadtak el.

A történtek ellenére Joseph Blattert két napra rá újraválasztották a FIFA élére, de négy nappal később maga mondott le a nemzetközi szövetség tekintélyét megtépázó korrupciós botrány miatt.