Kétségbeesett kiáltás a katasztrófa előtt álló Kárpátaljáról – a legrosszabbra kell készülni

"Nem szeretek drámaian fogalmazni, de most tényleg kétségbeejtő a helyzet Kárpátalján.” – fogalmazott egy kárpátaljai történész felesége. Egyre nagyobb a gáz, szinte bárkit besorozhatnak. Ráadásul a fűtés is folyton drágul, a bérek reálértéke csökken. Egy magyar államtitkár szerint fel kell készülni a legrosszabbra. Szociális katasztrófa előtt Kárpátalja.

Kétnapos útra, Kárpátaljára érkezett Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki tapasztalatai között az MTI számára hangsúlyozta, „a helyzet folyamatos romlása miatt egyre inkább fel kell készülni egyre rosszabb és rosszabb forgatókönyvekre, mivel olyan mértékű az árak és a közüzemi díjak emelkedése, a fizetőeszköz romlása – az amúgy is alacsony fizetések mellett –, hogy ez akár szociális katasztrófahelyzet kialakulásával is járhat.” „Erre szeretnénk felkészülni, hogy – az eddigi támogatások megtartása mellett – meg tudjuk hozni a megfelelő intézkedéseket” – fogalmazott.

Mindenkit elvihetnek

A 18 éve a térségben élő Popovicsné Palojtay Márta, Popovics Béla történész felesége egy sokat idézett, napok óta az online térben keringő, megrázó levelében, azt írta, hogy nemrég összejöttek a helyi magyarság meghatározó képviselői, és arra jutottak, hogy az 1944-es málenkij robot óta (mikor minden 18 és 50 év közötti férfit elvittek) most van a legnagyobb krízis. Egyrészt a besorozások miatt (18-60 év között) bárkit behívhatnak a háborúba, és például a debalcevei katlanban épp a munkácsi hadosztály szorult be és harcolt, tehát a kárpátaljaiak haltak vagy sebesültek meg.
Ismeretes az is, hogy a kelet-ukrajnai harcok legelső kárpátaljai áldozata az egységben hivatásos katonaként szolgáló 19 éves beregszászi Popovics Roland volt.

Kitér a levél a kilátástalan gazdasági helyzetre is

 „Ma reggel egy euró már 36,7 hrivnyát ért. Ez azt jelenti, hogy pl. az apósom havi 1000 hrivnyás nyugdíja 27 euró, a 115 hrivnyás forintárfolyammal számolva havi 8690 forint. A minibálbér (1218 hr) most 33 euró. Tehát egy nyugdíjasnak kevesebb mint napi 1 Euróból, egy minimálbéren dolgozónak, aki adott esetben a családját is eltartja, alig több mint napi 1 euróból kellene megélni”

Eszerint a háború sújtotta Ukrajna magyarok lakta vidékén a mindennapi megélhetés is egyre nagyobb gondot okoz. Ma már egy átlag nyugdíj értéke nem éri el a 9.000 forintot, a minimálbér alig több mint 10.000 forintot ér, miközben az élelmiszerárak napról napra drasztikusan emelkednek.

A karpathir.com eközben arról számol be, hogy az Országos Villamosenergia Szabályozási Bizottság brutálisan, háromszorosára növelte a földgáz árát, ennek megfelelően ezer köbméter földgáz ára 3600 hrivnyát tesz ki. Ez az ár ráadásul csak azokra vonatkozik, akik havi szinten legfeljebb 200 köbméter földgázt fogyasztanak október 1-je és április 30-a között – írja a Podrobnosti.ua internetes hírportál, a többiek még többet fizethetnek.

Katasztrófaalapjukhoz nyúlnak a püspökök

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Kárpátalján kialakult súlyos helyzet miatt döntött arról, hogy katasztrófaalapjából tíz millió forintos értékben gyorssegélyt juttat el a nehéz helyzetben lévő családok és az egyedülálló idős emberek megsegítésére. Ezzel egyidejűleg a püspökök gyűjtést hirdetnek minden katolikus templomban március 15-én, vasárnap a kárpátaljai testvérek javára.

Kárpátalja miatt aggódik hetek óta a Jobbik is

Szávay István, a legnagyobb magyar ellenzéki párt alelnöke szerint a kelet-ukrajnai konfliktus kapcsán korábban megjegyezte, hogy Magyarország és a Jobbik hozzáállásában „a kárpátaljai magyarok lét- és jogbiztonságának kell lennie az első számú szempontnak".

A politikus február 12-én levelet küldött Colleen Bradley Bellnek, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetének, amelyben azt kérdezi, hogy az ukrajnai rendezés során szükségesnek tartják-e a nemzeti közösségek jogainak kiterjesztését.

A HVIM, a Jobbik és a Jobbik IT fáklyás felvonulással tiltakozott a kárpátaljai magyarok sorozása ellen, ahol Szávay mellett, Magvasi Adrián, a HVIM elnökségi tagja, az alfahir.hu főszerkesztője tartott sajtótájékoztatót.