Kevesebbet dohányzunk, közelednek az egységes dobozok

Néhány év alatt csökkent a dohányzók száma Magyarországon, kivéve a fiatalok körében.

Ónodi-Szűcs Zoltán a nemdohányzók védelméről szóló törvényt az utóbbi évek "legnagyobb vívmányaként" említette, jelezte egyúttal, hogy májustól az elektromos cigaretta (e-cigaretta) is ugyanolyan korlátozás alá esik a fogyasztást, az árusítást és a reklámozást tekintve, mint a hagyományos dohányáruk. Amíg a szakmai vita nem zárul le az e-cigarettáról, addig a kormány azon az állásponton lesz, hogy a dohányzást imitáló eszközök is ugyanannyira ártalmasak, mint a cigaretták - tette hozzá.

Drága a gyógyítás

Az államtitkár kitért arra is, hogy a dohányzás korlátozása nem igazolta a korábbi félelmeket, tehát például a vendéglátás bevétele nem csökkent az intézkedés hatására. Az intézkedéseket az is indokolja, hogy 80-90 milliárd forinttal többet költ az állam a dohányzás okozta egészségkárosodás gyógyítására, mint amennyi adóbevétele származik a dohánytermékek adójából - jelezte.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője arról beszélt, az idei világnap (május 31.) fő témája, hogy a tagállamokat felkészítse a cigaretták egységes csomagolásának bevezetésére.

Minden cigi egyforma lesz

Mint mondta, az intézkedés célja, hogy szabványos színnel és betűtípussal lássák el a dobozokat, csak a márkát és a típust lehet jelölni majd egységes karakterekkel, továbbá a képpel illusztrált egészségvédő szlogenek nagyobbak lesznek a dobozokon. Ezeken kívül semmi más: márka, imázs, promóció sem lehet majd a cigarettás paklikon.

Pusztai Zsófia kiemelte, számos ország már bevezette az egységes csomagolást, Franciaország és az Egyesült Királyság például idén májusban kezdte alkalmazni ezt a fajta egységes jelölést.

A fiataloknál nőtt az arány

Beszédes adat, hogy a világon minden 6. percben meghal valaki a dohányzás miatt, és ez megelőzhető lenne - tette hozzá a szakember, aki üdvözölte, hogy a magyar kormány bevezetette az e-cigarettára vonatkozó korlátozásokat.

Pusztai Zsófia kitért arra is: a dohányzók aránya 2009-ben a férfiak körében 44,3 százalék volt, a nőknél 34,1 százalék, ez 2014-ben csökkent 41,7 százalékra, illetve 28,5 százalékra. Nőtt a nemdohányzók aránya a 13-15 évesek körében is. Az alkalmi dohányosok aránya a 2012-es 28 százalékról 2013-ra 21 százalékra csökkent, ezzel egy időben ugyanakkor a naponta dohányzó 13-15 évesek aránya 7,5 százalékról 9,5 százalékra emelkedett.

Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa kiemelte, hogy Magyarország világelső a tüdőrák okozta halálozásban, lakosságarányosan nézve tavaly 8500-an haltak meg ebben a betegségben.