Kevesen mentik a diplomájukat

A nyelvvizsga hiányában diploma nélkül maradt ötvenezer fiatalnak csak mintegy negyede jelentkezett eddig a diplomamentő programra.

A lap ismertette: a szintfelmérők tapasztalatai alapján meghosszabbították a programot, így e hét elejétől már újra jelentkezhetnek az érdeklődők. Hozzátették: a rendelkezésre álló források fele, durván másfél milliárd forint még felhasználásra vár.

A Magyar Nemzet felidézte: a diplomamentőre azok pályázhatnak, akik kizárólag a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudták átvenni diplomájukat. A sikeres pályázók államilag támogatott nyelvtanfolyamokon szerezhetik meg a hiányzó, B2 szintű tudást. Bár a jelentkezőknek nem kell előzetes nyelvismeretet igazolniuk, a kurzusok megkezdése előtt mindenkivel szintfelmérőt iratnak, hogy kiderüljön, 240 óra alatt van-e esélye eljutni a középfokig. Az eddigi felmérőkből azonban az derült ki, hogy a fiatalok többsége nincs tisztában a tényleges tudásával, a jelentkezők jelentős része ugyanis nem rendelkezik az elvárt alapszintű ismeretekkel sem. A program meghosszabbítására részben a pályázók gyenge tudása miatt volt szükség - olvasható a napilapban.