Norvégia nyerte a női kézivébét

Norvégia nyerte a női kézivébét

Az Európa-bajnok Norvégia 29-22-re legyőzte az olimpiai címvédő Franciaországot a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság vasárnapi döntőjében.

Mindkét csapat veretlenül, sőt a franciák százszázalékos mérleggel jutottak a fináléba, ahol a várakozásoknak megfelelően nagy tempóban és magas színvonalon kezdtek. Pontosabb lövéseinek és kevesebb technikai hibájának köszönhetően az olimpiai bajnok egy ötös gólsorozattal hét perc alatt 12-7-re elhúzott. A norvégok időkéréssel és kapuscserével próbálkoztak, majd az egy-egy rossz csere és több szabálytalanság miatt némileg kaotikussá vált a játék, a kiállításokkal tarkított hajrában pedig hatról négy gólra csökkentették a hátrányukat.

A második félidő elején két és fél perc alatt négyszer talált be az Európa-bajnok, ezzel egyenlített, majd Henny Reistad vezérletével a 36. percben a meccs során először a vezetést is átvette. Meglepően sokat hibáztak ekkor a franciák, ellenfelük viszont egyre jobban védekezett, ezért Olivier Krumbholz szövetségi kapitány két perc alatt kétszer is időt kért. A győriek norvég kapusa, Silje Solberg remekelt a szünet után, erre alapozva csapata húsz perc alatt 14-4-es sorozatot produkált, amivel eldöntötte a finálét. A hajrában kapusa lecserélésével létszámfölényes támadójátékkal próbálkozott Franciaország, de a különbséget nem tudta csökkenteni, és végül meglepően simán, 29-22-re kikapott.

A mezőny legeredményesebb játékosa Henny Reistad volt hét találattal, Nora Mörk öt góllal zárt. A Győri Audi ETO KC játékosai közül a norvég Stine Oftedal és Kari Brattset öt-öt, Veronica Kristiansen és a francia Estelle Nze Minko két-két gólt szerzett.

A mezőny legjobbja Silje Solberg volt, aki 24 francia lövésből 12-t kivédett.

A franciák a hatodik vb-döntőjükön negyedszer veszítettek, a norvégok a nyolcadik fináléjukon negyedszer nyertek.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Dánia lett a bronzérmes

Dánia szerezte meg a bronzérmet a női kézilabda-világbajnokságon, mivel 35-28-ra legyőzte a házigazda Spanyolország válogatottját a vasárnap délutáni helyosztón Granollersben.

A meccs első harmadában szoros volt az állás (10-10), mindkét csapat többször is vezetett, ezt követően az egyre hatékonyabban védekező és pontosabban támadó dánok 14-10-re elhúztak, a szünetben pedig három gól volt az előnyük.

A második félidő három dán góllal indult, és ekkor is a támadójáték pontosságában volt a legnagyobb különbség a két csapat között. Az előző vb-n ezüstérmes spanyolok nyitott védekezéssel próbálkoztak, ám ellenfelük gyors akciókkal reagált erre. Tíz perccel a vége előtt már kilenc találat volt a dánok előnye, és végül 35-28-ra győztek.

A Győri Audi ETO KC csapatkapitánya, Anne Mette Hansen hat góllal járult hozzá a sikerhez.

A skandinávok hatodik alkalommal nyertek világbajnoki érmet és harmadszor végeztek a harmadik helyen.

(MTI)