Kézivezérlés alá vették a lengyel közmédiát

Az abszolút parlamenti többséget élvező Jog és Igazságosság (PiS) szavazataival jóváhagyta szerda este a lengyel parlament alsóháza a lengyel médiatörvény módosítását, az előterjesztés gyors tárgyalása ellen az ellenzék és a nemzetközi médiaszervezetek tiltakoztak.

A tervezett közmédiareform előkészítő szakaszát indító, a médiatörvény kis módosításának nevezett jogszabály mellett a 460 fős szejmben a PiS 228 jelenlévő képviselője szavazott. Ellene voksoltak az ellenzéki Polgári Platform (PO), valamint a Nowoczesna párt képviselői. A harmadik legnagyobb parlamenti csoport, a Kukiz´15 képviselőinek többsége - két igennel szavazó kivételével - tartózkodott. A törvénymódosítást a volt kormánykoalíció kisebb tagja, a Lengyel Parasztpárt (PSL) egy képviselője, valamint egy független honatya is támogatta.

A jogszabály - melyről hamarosan a parlamenti felsőház is tárgyal - azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát. Az eddig a több részvénytársaság keretében működő média - a rádió és a tévé - vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki. A szakmai felügyeletet továbbra is az öttagú, a szejm, a szenátus és az államfő jelöltjeiből álló médiatanács (KRRIT) gyakorolná. A KRRIT állami szerv, melynek élén 2010 óta a Bronislaw Komorowski volt államfő jelöltjeként megválasztott Jan Dworak  áll.

A PiS átmenetinek szánja a kincstárügyi tárca szerepét a közmédia káderpolitikájában. A jövő év első felében végrehajtandó, mélyrehatónak beharangozott reform során a közszolgálati rádiót, a televíziót és a PAP hírügynökséget nemzeti kulturális intézményekké alakítanák át, más szervezeti struktúrával és megváltozott finanszírozással. A reformot a közmédia szerepének elengedhetetlen megerősítésével, a nézetek pluralizmusának biztosításával indokolják.

Amennyiben a törvénymódosítást a szenátus és ezt követően az államfő is jóváhagyja, a jogszabály a jogtárban való közzététel után azonnal - a vacatio legisnek nevezett átmeneti időszak mellőzésével - hatályba lép.