Kiberdzsihádot hirdetett az Iszlám Állam

Az elmúlt napokban több mint 19 ezer francia honlapot törtek fel, meglehetősen hatékonyan működnek.

A francia lap ellen elkövetett terrortámadás után, a szólásszabadságért és civil jogokért kiálló Anonymous hackercsoport hirdetett, háborút a muszlimok többsége által is gyűlölt Iszlám Állam ellen. Ennek ellenére a szélsőséges hackerek komoly eredményeket értek el.

Sosem volt még ilyen erős hackertámadás-hullám – közölte Arnaud Coustilliere, a francia hadsereg kiberbiztonsági részlegének vezetője. A Mashable beszámolója szerint a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás óta eltelt másfél hét alatt kb. 19 ezer honlapot törtek fel. A támadásokat a francia kibervédelem  “többé-kevésbé” szervezett csoportoknak, köztük néhány jól ismert iszlamista szervezetnek tulajdonítja.

A támadások zöme "deface-elés" volt, tehát az elkövetők valamilyen módon hozzáfértek a szerver gyökérkönyvtárában található fájlokhoz vagy a névszervert vezérlő beállításokhoz, módosították azokat, így aki beírta az oldal webcímét, az nem a megszokott tartalmat, hanem a dzsihádisták üzenetét láthatta. Az iszlamista hackerek hétfőn feltörték az egyik legfontosabb amerikai központ Twitter-fiókját, és akkor azt ígérték, hogy kiberdzsihád következik.