Kiderült: egy iPhone áráért 40 órán belül szír útlevélhez lehet jutni

Harald Doornbos holland újságíró 750 euróért (233250 Ft) jutott hozzá egy szír útlevélhez.

Harald Doornbos holland újságíró 750 euróért (233250 Ft) jutott hozzá egy szír útlevélhez. Ekkora összegbe kerül körülbelül egy új Iphone 6. Ehhez elég megrendelni a dokumentumot megadni egy nevet és egy igazolványfényképet mellékelni. Haral Doornbas névként megadta, hogy „Malek Ramadan”, majd csatolta a holland miniszterelnök, Mark Rutte fényképét. Nem fogtak gyanút a hamisítók, lehet fel sem tűnt nekik a trollkodás a sorozatgyártás közben.

Negyven órán belül a kezében tartotta a „hivatalos iratot”.

Doornbos azt állítja, hogy több csoport is előszeretettel vásárol hamis szír identitást, például olyan országokból ahol nincs háború, ezért nem lehet erre hivatkozva menedékjogot igényelni. Ennél is rémisztőbb, hogy az Iszlám Állam és az Al-Kaida terroristái is észrevétlenül juthatnak be az Európai Unió területére, hogy terrorcselekményeket kövessenek el. 

Úgy néz ki, hogy a szír felkelők kezére jutott hivatalos alapanyagokból, hivatalos nyomdában dolgoznak a hamisítók, majd a papírokat Törökországban különféle maffiahálózatok értékesítik. Korábban a német hatóságok is megerősíttették, hogy a bolgár rendőrség lefoglalt 10 000 hamis szír útlevelet, amelyek dobozokban Németország felé tartottak.

Magyarországra eljutott migránsok is minduntalan panaszkodnak arra, hogy manapság mindenki szírnek vallja magát. Ezzel az ügyeskedők, kalandorok vagy potenciális terroristák a tényleges menekültek megítélését lerontják, az esélyeiket lecsökkentik.