Kihirdették a napelemesek 12 pontját, miután még a 2021-es pályázatok kifizetése sem történt meg

Kihirdették a napelemesek 12 pontját, miután még a 2021-es pályázatok kifizetése sem történt meg

Ezzel egy olyan kampányt indítanak, ami egyértelműen mutat rá azon akadályokra, amik jelenleg a napenergia hatékony felhasználásának és a napelemek terjedésének útjában állnak – hangoztatták.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) 12 pontban határozott meg olyan célkitűzéseket, amelyekben az idén változásokat szeretne elérni az aktuális napelempiacot korlátozó kihívások terén. A szövetség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint

a mostani 12 ponttal egy olyan kampányt indítanak, ami egyértelműen mutat rá azon akadályokra, amik jelenleg a napenergia hatékony felhasználásának és a napelemek terjedésének útjában állnak.

„A szövetségünk céljai, hogy ezek a pontok egyértelműek legyenek mind a napelempiac résztvevőinek, mind a jogalkotóknak és természetesen a felhasználóknak egyaránt” – szögezte le az MNNSZ alelnöke.

A 12 pontot elsősorban kihívásnak gondolom, nem támadásnak szánjuk, arra szeretnénk vele felhívni az érintett szervezetek, jogalkotó figyelmét, hogy segítsenek ezen akadályok elhárításában és biztosítsák a napenergia felhasználásnak minél szélesebb lehetőségét

– ismertette a napelemszövetség céljait Szilágyi László.

A közlemény rámutat, az első pont a napelempályázatok azonnali kifizetését sürgeti, ami különösen érdekes, hogy pont az új Napenergia Plusz Program előregisztrációjának nyitónapján, 2024. január 15-én jelentette meg a szövetség a közösségi oldalán.

„Sajnos még a 2021-es 100 százalékos (RRF) napelemes pályázatok kifizetése sem történt meg, ami egy nagyon összetett problémát okoz”

– világított rá Kiss Ernő, a szövetség elnöke. Mint folytatta: egyrészt emiatt több elkezdett napelemes beruházás nem tudott lezárulni, így nagyon sok háztartásban nem tudták befejezni a telepítéseket, mert évek óta húzódnak a kifizetések. Az új pályázatban ugyanazoktól a kivitelezőktől várják, hogy megint saját pénzüket kockáztassák, és beláthatatlan időre, kamatmentesen és árfolyamkockázattal hitelezzenek, akik a korábbi pályázatokból sem lettek kifizetve. Ez pedig szinte mindegyiküknek hátrányt okoz.

Összességében több milliárd forint kintlévőséget kell kezelniük, ami nagyon sok napelemtelepítőt hozott csődközeli helyzetbe, vagy már csődbe is mentek. Most ezektől a cégektől várjuk, hogy az új pályázatban újra ők finanszírozzanak, ami hatalmas kockázatvállalás a részükről, és bizonytalanságot okoz a befektetőknek

– hívta fel a figyelmet a problémára az MNNSZ elnöke.

Megjegyzik, az MNNSZ 12 pontja egy aktuális és komplex kihíváscsomag, kicsit (1848-as) forradalmi arculattal. Bíznak az előrelépés elérésben, hiszen ez érvelésük szerint nemcsak a szövetség tagjainak, hanem az egész nemzetnek érdeke. A szövetség újfent hangsúlyozta, hogy a felsorolt pontokkal senkit sem támadni szeretnének, hanem gyors megoldást találni a problémákra. A célok deklarálásával tiszta és egyértelmű célkitűzések mentén akarnak haladni a megoldás felé – fűzték hozzá.

A 12 pontban az alábbiakat fogalmazzák meg:

1. A napelempályázatok (kivitelezőinek) azonnali kifizetését.

2. Piaci alapú átvételi árakat a bruttó elszámolásban.

3. Kiszámítható és egyértelmű jogszabályi környezetet.

4. A napelemes rendszerek 0 százalékos áfáját.

5. A 2023. december 31. előtti napelemes rendszerek szaldó elszámolását.

6. 0-8 kVA inverterek engedélyezését 1-fázison.

7. Energiaközösségeket.

8. Robin Hood-adó eltörlését a naperőműveknél.

9. Kereskedelmi célú naperőművek azonnali engedélyezését.

10. Alanyi jogon igényelhető támogatást.

11. Országos hálózati feltáplálást.

12. Szakmai egyeztetést a napelemszövetséggel.

Ismeretes, közel másfél éve számoltunk be arról, hogy a kisjövedelmű családok számára kiírt napelempályázatok nagy része azért úszott el, mert az elhúzódó elbírálások miatt a kivitelezés költségei az egekbe szöktek. Az egyébként is sokszor hitelből megpályázott napelemes tenderek milliós kivitelezési többletköltségét tízből nyolc nyertes család nem tudta vállalni.

(Címlapkép: Napelemek az MVM Zöld Generáció Kft. országos naperőművi hálózata új egységében, az átadás napján Oroszlányban 2023. október 11-én. MTI/Bodnár Boglárka)