Kijárási korlátozás: „ha dolgotok van, akkor menjetek"

Alapos indoknak számít egy világjárvány idején sétálni, fodrászhoz és manikűröshöz menni – legalábbis a március 28. és április 11. közötti időszakra elrendelt kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet szerint. A dokumentumban az áll, hogy ez idő alatt mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát, de gyakorlatilag bárki kimehet az utcára. Még munkáltatói igazolás sem szükséges a munkába járáshoz.

A koronavírus által legveszélyeztetettebb korosztályra, azaz a 65 év felettiekre külön kitérnek a rendeletben, ők szombattól csak 9 és 12 óra között vásárolhatnak, míg másoknak ezidő alatt tilos lesz boltba menni.

Orbán Viktor bejelentette a kijárási korlátozást

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

"Ez a korlátozás az időseknek újra kinyitja az ajtót" 

Varga-Damm Andrea, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának jobbikos delegáltja szerint ezzel éppen a legveszélyeztetettebbeknek üzent a kormány, hogy otthon maradás helyett menjenek csak nyugodtan bevásárolni. A Jobbik országgyűlési képviselője szerint szükség lenne a további szigorításokra mert tapasztalatai alapján az emberek ennek az intézkedésnek a kiskapuit keresik majd.

Úgy véli, a korlátozás betartatása a rendőröknek is nehéz és főleg igen veszélyes feladat. Szerinte megkérdezhetik ugyan, hogy milyen alapon van valaki az utcán, de mindenki azt mond amit akar, ezért a korlátozás megszegőit személyesen nem is vonhatják felelősségre. Hozzátette:

a rendőrök és a velük együtt járőröző katonák is a járvány frontvonalában dolgoznak, és így minden egyes igazoltatás potenciális veszélyt hordoz magában.

A Jobbik képviselője felidézte, pártja több olyan szigorúbb javaslatot is előterjesztett amely valóban hatékony lehet a koronavírus elleni küzdelemben, de ha a Fidesz kormány ezt rendre elutasítja, akkor a kabinet legalább Európa más országaiban jól működő korlátozásokat vehetne át. 

Más a rendelet és más a valóság

Az önkormányzatokra már a járvány magyarországi elterjedése elején is sok új feladat hárult. A korlátozások betartatása a több településvezető szerint egyre nehezebb, mert nincs mód arra hogy otthon tartsák az embereket.

Ennek így nem sok értelme van. Kicsit úgy lehet összefoglalni, ha dolgotok van, akkor menjetek. 

Mirkóczki Ádám Eger polgármestere az Alfahírnek azt mondta, hogy a város lakosságának túlnyomó többsége ugyan fegyelmezett és inkább otthon marad, de a korlátozás ellenére a műkörmöstől a sportoláson át mindenhova büntetlenül lehet menni a világjárvány közepette. Mirkóczki szerint az önkormányzat most inkább arra törekszik, hogy a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerülő egrieknek segítsenek.  

Első lépésként úgy döntöttünk, hogy aki az önkormányzattól bérel ingatlant, annak bérfizetési moratóriumot hirdettünk három hónapra, attól a hónaptól számítva amikor az érintettek kérik ezt, de lehetőség van az iparűzési adó átütemezésére illetve részletfizetésre.

A polgármester azt is elmondta, hogy az állami kézben levő egri Markhot Ferenc kórház is a várostól kért segítséget, ezért az önkormányzat átadta használatra az Arnaut Pasa reumakórházat és egy gyermekorvosi ügyelet épületét a fertőzésgyanús esetek kezelésére.

Verebes Károly