"Kikényszerítettük az egyenes válaszokat"

Mint korábban többször tájékoztattuk a közvéleményt, tavaly szeptemberben közérdekű adatigénylést nyújtottunk be Dunakeszi Város Önkormányzatához a Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítvány alapítójához a közalapítvány egyes adataival kapcsolatban. Az Önkormányzat az adatigénylést nem teljesítette, illetve tudatosan félreérthető nyilatkozatot tett azok meglétére vonatkozóan, ezért a Budakörnyéki Járásbíróságon pert indítottunk az adatok kikényszerítésére - áll a Jobbik közleményében.

Mind az adatigénylésre adott válaszban, mind a per során az önkormányzat rendszeresen hivatkozott arra, hogy egy-egy adat "tudomása szerint" nem áll rendelkezésére. A Jobbik álláspontja ezzel szemben az volt, hogy ha egy önkormányzati vezető az adatigénylés teljesítése során hivatkozhatna a saját személyes tudomására, emlékeire, abban az esetben gyakorlatilag bármilyen közérdekű adatigénylést meg lehetne tagadni arra hivatkozva, hogy a szerv vezetője éppen nem emlékszik az adatokra, ez pedig alapjaiban veszélyeztetné a közérdekű adatok nyilvánosságának jogszabályi garanciáit.
 
A tavalyi közérdekű adatigénylésre adott válasszal szemben a per folyamán az önkormányzat kénytelen volt kiadni a meglévő adatokat, a nála nem fellelhető adatok megléte, illetve hiánya vonatkozásában pedig végre kénytelen volt egyértelmű nyilatkozatot tenni a korábban tapasztalható folyamatos mellébeszélés, hazudozás helyett.
 
Túl azon, hogy az alapító önkormányzat a saját alapítványának az alapító okiratát is - melyen polgármesteri aláírás is szerepel - csak a nyilvántartó bíróságon "találta meg", immár nyilvánvalóan kiderült és az önkormányzat is kénytelen volt egyértelműen nyilatkozni, hogy semmiféle érdemi elszámolás nem áll rendelkezésre arról a milliárdos nagyságrendű városi közpénzről, melyet a Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítványnak juttatott.
 
A bírósági tárgyalásnak az önkormányzati nyilatkozatokat is tartalmazó jegyzőkönyvét természetesen azonnal csatoljuk azon büntetőeljárás iratai közé, amely jobbikos feljelentésre különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt van folyamatban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon az üggyel kapcsolatban - olvasható Varga Zoltán Péter, a Pest megyei közgyűlés jobbikos képviselője által jegyzett közleményben.

Maffiamódszerekkel próbálták eltenni láb alól?

Június végén robbant a hír: Varga Zoltán Péter autóját megrongálták, annak motorterében található üzemanyag-vezetékét két helyen megfúrták, csak a véletlenen múlott, hogy nem történt baleset és tragédia – mindezt az érintett közölte sajtótájékoztatón.

Úgy vesztették el az alapítványt, mint más a pénztárcáját

Mint ahogy korábban írtuk: 2001-ben Dunakeszi Város képviselő-testülete 10 millió forintos alaptőkével megalapította a Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítványt, abból a célból, hogy az alapítvány által a lakosságtól beszedett összeget a város útjainak lebetonozására fordítja. Erre azért volt szükség, mert az akkori adószabályok lehetővé tették, hogy méltányossági kérelem alapján a közalapítványok az általános forgalmi adó összegét visszaigényeljék. Így 2002-2007 között önkormányzati támogatással, illetve a lakossági befizetésekkel 163 utca épült meg.

Varga Zoltán Péter - aki maga is Dunakeszi lakos - még kora ősszel kíváncsi volt a Közalapítvány korábbi tevékenységére, ekkor derült ki, hogy a mintegy 1,7 milliárd forint közpénzből gazdálkodó szervezetről gyakorlatilag semmit nem tudni. A képviselő az önkormányzathoz fordult annak érdekében, hogy képet kapjon az alapítvány tevékenységéről, ám kiderült, a város által alapított Közalapítványról - bár az önkormányzat címére van bejegyezve - nem tudnak semmit, a városi honlapon pedig a közalapítvány adatai némiképp hiányosan, pénzügyei pedig semmilyen formában nem elérhetők.
 
A képviselő ekkor közérdekű adatigényléssel fordult mind az önkormányzathoz, mind pedig az alapítványhoz, ám előbbitől először egy "címzett ismeretlen" válaszlevél érkezett, majd pár nappal később kiderült: bár a közalapítványt valóban az önkormányzat alapította, valóban a Hivatal címére van bejegyezve, ám a tevékenységét nem ott végzi. A képviselő arra a kérdésére, hogy akkor mégis hol, az a válasz érkezett, hogy nem tudják.