Kína hidegháborús mentalitással vádolja a NATO-t

Kína hidegháborús mentalitással vádolja a NATO-t

A kommunista ország szerint a védelmi szövetség "Kínát ürügyként használja fel" törekvéseihez feszültségkeltés céljából az ázsiai és csendes-óceáni térségben.

Kína a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt arra szólította fel a védelmi szövetséget, hogy gondolja át törekvéseit az ázsiai és csendes-óceáni térségben, változtasson a Kínáról alkotott hamis képén és hagyjon fel a hidegháborús mentalitással - közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője kedden Pekingben.

Peking visszautasítja a NATO "rágalmait", továbbá ellenzi, hogy a szövetség "Kínát ürügyként használja fel" törekvéseihez feszültségkeltés céljából az ázsiai és csendes-óceáni térségben - közölte Lin Csien, a kínai külügyi tárca szóvivője az MTI szerint.

"A NATO regionális védelmi szövetségnek nevezi magát, azonban folyamatosan átlépi a határait, kiterjeszti a mandátumát, túllép a védelmi zónáján és konfrontációt idéz elő, amellyel felfedi mélyen gyökerező hidegháborús mentalitását és ideológiai elfogultságát" - mondta Lin.

Lin Csien szerint a NATO fenyegeti a stabilitást, Kína viszont a "világbékét építi"

"Ez a valódi forrása a nemzetközi békét és a stabilitást fenyegető kockázatoknak" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Kína ezzel szemben a világbékét építi és hozzájárul a globális fejlődéshez.

Peking arra szólítja fel a NATO-t, hogy változtasson a Kínáról alkotott hamis képén és hagyjon fel a hidegháborús mentalitással - fejtette ki.

A washingtoni NATO-csúcstalálkozón a Kínával kapcsolatos nemzetközi ügyek mellett a védelmi szövetség indiai- és csendes-óceáni térséggel folytatott fokozott együttműködését készülnek megvitatni a szövetségesek és a partnerországok.

(Címlapkép: Hszi Csin-ping kínai elnök az orosz partnerével, Vlagyimir Putyinnal aláírási ünnepségen vesz részt a pekingi Nagy Népi Csarnokban folytatott megbeszélései után, 2024. május 16-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov)