Kína élőben tolja a Közellenségek filmet

Ez azért még abból a rendszerből is kemény sztori.

A projektről információkkal rendelkező, névtelenséget kérő személy számolt be a Bloombergnek arról, hogy nem csak konkrét személyek, hanem munkahelyek és otthonok is megfigyelés alatt állnak a védett területen, ezek olyan biztonsági zónák, amiket bizonyos személyek nem- vagy csak korlátozottan hagyhatnak el.

Jim Harper, a Competitive Enterpise Institute (CEI) nevű non-profit szervezet ügyvezető alelnöke, egyben az amerikai belbiztonsági osztály adatvédelmi és integritás tanácsadó bizottságának egyik alapítója szerint ez a rendszer abszolút illik Kína politikai berendezkedéséhez.

A projekt kidolgozására maga Hszi Csin-ping elnök adhatott utasítást, a radikális iszlamizmus elleni küzdelem eszközeként.

Mindenkit figyelnek

Két éve fut Kínában a Xue Liang elnevezésű kampány, ami a nyilvánosság megfigyelő erejét hivatott szimbolizálni.

A világ leghatékonyabb arcfelismerő-rendszere továbbra is fejlesztés alatt áll, a végső cél az, hogy a közel 1,4 milliárd kínai állampolgár közül bárkit azonosítani tudjanak három másodperc alatt. Teljesen pontos valószínűleg soha nem lesz, de 90 százalékos biztossággal működhet.

A Közbiztonsági Minisztérium 2015 óta dolgozik rajta egy sanghaji biztonságtechnikai céggel karöltve. Olyan lesz a rendszer, mint a filmekben: pár kattintással bármelyik biztonsági kamera-hálózathoz hozzá tudnak férni.

2015-ben nagyjából 146 milliárd dollárnak megfelelő jüant szántak a költségvetésből a belföldi biztonságvédelemre. A Hszincsiang-i riasztási projekt mindenről gyűjt adatokat: munkahelyek, szabadidős tevékenységek, fogyasztási szokások, stb.

Hszincsiang

Kína legnyugatibb régiója, Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület a hivatalos neve, Pakisztánnal és Afganisztánnal határos, 10 millió muszlim vallású ujgur otthona, nagyjából akkora, mint Alaszka. 2009-ben és 2013-ban halálos áldozatokat hozó összecsapások törtek ki a lakosság és a hatóságok között a térségben.

 

Kicsit olyan hangulatú, mint egy háborús zóna, főleg a régió déli részein, mindenfelé ellenőrzőpontokkal. A helyi kormány korábban már utasította az itt élőket, hogy műholdas nyomkövetőt telepítsenek az autóikba. Ha vásárolni vagy tankolni akarsz, arcfelismerő szkenner elé kell állnod, ahogy a központi buszállomáson is.

Terrorizmus

Az indoklás szerint annak érdekében teszik ezt, hogy a terrorista akciókat már a tervezési szakaszban felderítsék. Szeparatista erők tényleg működnek a nyugati régióban, Peking azzal vádolja őket, hogy lázadásra szítanak.

A projekt során a biztonsági kamerák felvételeit egy olyan adatbázissal társítják, amiben azok szerepelnek, akik már korábban felkeltették a hatóságok figyelmét. A rendőrség ezeket a személyeket meglátogathatja otthonában, elfoghatja, vagy kikérdezheti családtagjaikat és barátaikat.

(címlapfotó: Ujgurok tüntetnek Urumcsiban, 2009)