Hadjáratot indítanak a vallásos emberek ellen a kínai kommunisták

Új kulturális forradalom?

Az előző nap nyilvánosságra hozott, de már augusztus 18-ától érvényben lévő új magatartási kódex több olyan szabályt foglalt írásba, amelyet a gyakorlatban már alkalmaztak.

A párttagok nem kifogásolhatják a központi pártpolitikát és döntéseket, valamint nem terjeszthetnek politikai pletykákat, és nem bomlaszthatják a párt egységét - áll a rendelkezésekben.

A megváltozott magatartási kódex a vallásosokat sem kíméli. Miközben a kínai alkotmány biztosítja a vallásszabadságot, a KKP hivatalosan ateista álláspontot képvisel, és tagjaitól is elvárja ezt.

A vallásos párttagok először segítséget és oktatást kapnak, majd ha ezután sem változtatják meg nézeteiket, arra buzdítják őket, hogy távozzanak a pártból.

Egy ilyen döntés azonban messze nem csak a tagkönyvről szól. A pártállami rendszerben számos fontos pozíció betöltésénél elvárás a KKP-tagság, így, aki kilép, az sok esetben feladja az egész karrierjét. 

A kódex egyik záradéka büntetést helyez kilátásba azok számára, akik "elferdítik Kína történelmét". Korábban ez csak "a párt és a hadsereg történelmét átírókra" vonatkozott. 

A történelem azért érzékeny téma Kínában, mert a KKP legitimitásának jelentős része a párt történelmi teljesítményén nyugszik. Ilyen sarkalatos pont a KKP számára, hogy ő vezette győzelemre Kínát a második világháború előtt és alatt Japán ellen. Valójában a küzdelemben ugyanúgy részt vett a jobboldali Kuomintang, és számos más szervezet is.