Kína exportja 13,2 százalékkal, importja 4,8 százalékkal nőtt az első félévben

Kína exportja 13,2 százalékkal, importja 4,8 százalékkal nőtt az első félévben

Kína külkereskedelmi forgalma 19,8 ezer milliárd jüan (2,94 ezer milliárd dollár) volt az idei első hat hónapban, ami 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - közölte a kínai vámszolgálat szerdán. A januártól május végéig tartó időszakban 8,3 százalék volt a növekedés.

Az MTI azt írja,

a kínai export az év első felében 13,2 százalékkal, 11,14 ezer milliárd jüanra, az import 4,8 százalékkal, 8,66 ezer milliárd jüanra nőtt.

A külkereskedelemi forgalomnövekedés üteme májusban és júniusban jelentősen gyorsult - mondta a vámszolgálat szóvivője, akit a Hszinhua idézett. A szóvivő azt mondta, hogy a koronavírus-járvány újabb támadása miatt elrendelt karantén feloldása és a járványügyi helyzet általános javulása Kínában lehetővé tette a nemzetközi kereskedelemben részt vevő vállalkozások számára, hogy májustól újra a megszokott módon működjenek.

Júniusban a kínai export öt hónapja legnagyobb ütemben, 17,9 százalékkal nőtt a májusi 16,9 százalékos emelkedés után. A júniusi kivitelnövekedéshez jelentősen hozzájárult az autóexport. Az év hatodik hónapjában 248 ezer autót exportált Kína, 30,5 százalékkal többet mint egy évvel korábban.

Júniusban az import csekély mértékben, 1 százalékkal nőtt éves összevetésben, a bővülés lassult a májusi 4,1 százalékos emelkedéshez képest.

Júniusban 97,94 milliárd dollárnyi kínai külkereskedelmi többlet keletkezett.