Kínai kölcsönt ad hazánk Észak-Macedóniának?

Kínai kölcsönt ad hazánk Észak-Macedóniának?

Magyarország idén júliusban 500 millió eurós kölcsönt jelentett be Észak-Macedónia számára. Információk szerint a pénz Kínából jön.

A VSquare szerint hazánk abból az egymilliárd eurós hitelből adhat Észak-Macedóniának 500 millió eurót, amit a kínaiaktól vett fel Magyarország - írja a 24.hu.

A VSquare lapnak több diplomáciai forrás is azt mondta, hogy

Magyarország a kínai hitelt használja fel Észak-Macedónia támogatására.

A lap egy észak-macedón szakértőre hivatkozva felidézte, hogy

Hristijan Mickoski, a kormánypárt vezetője megválasztása napján jelezte, hogy stratégiai projektekre használható, egymilliárd eurós kölcsönt vesz fel, ám azonnal cáfolta, hogy a pénz Oroszországból vagy Kínából származna.

Mickoski azt állította, hogy egy európai ország adná a kölcsönt. Később 500 millió euróra csökkentette a várható keretet.

A VSquare szerint az érintett országban értetlenül fogadták Magyarország szerepvállalását, különösen, mivel az Orbán-kormánynak saját pénzügyi problémáival is meg kell küzdenie.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) fogadja a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO-DPMNE) pártelnökét, Hrisztijan Mickoszkit a Karmelita kolostorban 2023. október 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)