Kiöntött a Balaton

Fákat csavart ki, háztetőket rongált meg az erős, néhol viharos szél vasárnap az ország több megyéjében és a fővárosban. A katasztrófavédelem munkatársainak, elsősorban az ország nyugati felében, több mint 70 helyszínre kellett kivonulniuk - mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek.
 
A szóvivő szerint a lezuhant faágak több helyen is akadályozták a közúti és a vasúti forgalmat, illetve áramvezetékeket téptek le. Személyi sérülésről nem kaptak bejelentést - tette hozzá.
   
A katasztrófavédelem korábban azt közölte, hogy Budafokon, a Tőke utcában egy tizenöt méter magas fa dőlt egy villanyoszlopra. A vezetéket áramtalanítani kellett, amíg a tűzoltók leemelték a fát az oszlopról.
   
Zuglóban, a Rákospatak utcában egy hasonló méretű fa kettéhasadt és kidőlt - írták, hozzátéve, hogy a fővárosi tűzoltók a zuglói önkéntes tűzoltók segítségével távolították el a fát.  
   
Az erős szél Óbudán, a Kiscelli utca egyik buszmegállójában meglazította egy korlát fémborítását, amelyet a tűzoltóknak kellett rögzíteniük.

Kiöntött a lavór

121 centiméteres vízszintnél elzárták a siófoki Sió-zsilipet, a vasárnapi szélviharban és persze a magas vízállásnak köszönhetően a déli part több településén is kilépett a medréből a Balaton, elöntötte a balatonfenyvesi strandot és a környező utcákat, több nyaraló is vízben állt, de hasonló volt a helyzet Zamárdi legmélyebben fekvő parti területein is - írja a Sonline.hu. 
 
hj
A hullámoktól elárasztott balatonfenyvesi szabadstrand MTI Fotó: Varga György
 
A portál beszámolója szerint Fonyódnál 117, Balatonlellénél 113, Balatonőszödnél 105 kilométeres széllökéseket is mértek. Vasárnap délelőtt leállították a kompot, délben aztán újraindították. A hajók azonban egész nap nem jártak a Balatonon, sem a sétahajókat, sem a menetrendi járatokat nem indították el a Siófok-Balatonfüred-Tihany, illetve a Fonyód-Badacsony útvonalon. A viharos szelet csak a szörfösök élvezték (bár a kép tanulsága szerint a vadkacsáknak sincs vele nagy baja), több helyütt is lehetett látni szélvitorlásokat a tavon.
 
A viharos erejű szél miatt délelőtt leállították a kompot is, de azóta újra a kiadott menetrend szerint közlekedik Szántód és Tihany között, a Balatoni Hajózási Zrt., a menetrend szerinti hajójáratai, a társaság sétahajói azonban nem közlekednek.
   
A vihar Szentendrén is problémát okozott: egy fa ágai a magasfeszültségű vezetékhez értek a Petőfi sétány közelében. Mivel a vezeték szikrázott, a 11-es út forgalmát korlátozni kellett, csak egy sávon haladhattak az autók, amíg az áramszolgáltató szakemberei meg nem oldották a problémát.
   
A zalai tűzoltóknak vasárnap hajnaltól délig 13 helyszínen kellett beavatkozniuk a szélvihar okozta károk elhárításában, a legtöbb bejelentést Keszthelyről és térségéből kapták.
   
A keszthelyi Vásártéren egy autóra és azzal együtt villanyvezetékre dőlt fát távolítottak el, egy kilencemeletes lakóépület tetejéről a szél által megbontott bádoglemezt is le kellett hozniuk. Az Erzsébet királyné útján garázsra dőlt egy fa, amelyet a villanyvezeték tartott meg, a Szendrey Júlia utcában pedig lakóház tetejét rongálta meg egy nagyobb méretű letört faág. A Zsidi úton egy üzlet bevásárlókocsi-tárolójának tetejét bontotta meg a vihar.
   
Termetes kidőlt fák okoztak forgalmi akadályt Zalaszántó és Alsópáhok külterületén, Somogysimonyi és Zalakaros között, illetve a Nagylengyelt Gellénházával összekötő úton, esetenként teljes lezárást okozva. Zalakaroson a Csalogány utcában dőlt ki és zárta el az utat egy fa, Zalaegerszegen egy villanyoszlopot döntött meg, a Jánka-hegyen pedig áramvezetékre dőlt fát kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.
   
Baranyában főként kidőlt fák akadályozták a közúti közlekedést, leszakadt tartórúd, kitört ablaküveg, továbbá veszélyesen lógó lemezdarabok jelentettek veszélyt a közlekedőkre. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint vasárnap reggeltől délig mintegy húsz esetben kellett beavatkozniuk a baranyai tűzoltóknak. 
   
A pécsi Tüskésréti úton egy nagyméretű fa dőlt egy személyautóra, az Athinay úton is kidőlt fa tett kárt két autóban, az Építők útján egy gyökerestől kifordult platánfa dőlt egy garázssorra.
   
A megyeszékhelyen a Bartók Béla úton, a Szilágyi Dezső utcában, illetve a 6-os főúton a Hullámfürdőnél, valamint Pellérd és Pécs között, továbbá Ladon is egy-egy kidőlt fa okozott fennakadást a közúti közlekedésben.
   
Pécsett, a Laskó utcában és a megyeszékhellyel szomszédos Keszü településen is megdőlt fa szakította le az elektromos vezetéket. A Dózsa György utcában telefonkábelt szakított le az erős szél, egy belvárosi társasházról veszélyesen lógó bádoglemezdarabokat távolítottak el a tűzoltók.
   
Pécs keleti határában egy leszakadt hirdetőzászló és tartórúd veszélyeztette a közúti és a gyalogos közlekedést, egy Munkácsy Mihály utcai épület több ablaka is kitört, az üvegszilánkok a járdára hullottak.
   
A katasztrófavédelem arról is beszámolt, hogy Szentlőrincen, a vasútállomáson és a nyílt vasúti pályán is egy-egy kidőlt fa okozott gondot: az utóbbi helyszínen egy tízméteres nyárfa dőlt a vasúti töltésre.
   
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírkarászon a szél megbontotta a művelődési ház tetőzetét.