A szélsőjobbos támadások miatt nem ajánlják a kipát a németországi zsidóknak

A szélsőjobbos támadások miatt nem ajánlják a kipát a németországi zsidóknak

Az antiszemitizmus erősödése miatt nem javasolja a Németországban élő zsidóknak kipa nyilvános viselését a német szövetségi kormány antiszemitizmus elleni kormánybiztosa - szemlézi az MTI a Funke médiacsoport lapjaiban szombaton megjelent interjút.

Felix Klein korábban azon az állásponton volt, hogy Németországban bárki bárhol viselhet nyilvánosan kipát, mert emiatt semmilyen bántódás nem érheti, most viszont már úgy véli, hogy sajnos már nem ez a helyzet, egyre kevésbé kelt felháborodást az antiszemita nézetek hangoztatása.

Klein adatai szerint az antiszemita támadások elkövetőinek 90 százaléka szélsőjobboldali, és jóval kisebb számban olyan muszlimok, akik olyan arab tévécsatornákat néznek, melyek

"borzalmas képet festenek Izraelről és a zsidóságról".

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a nyilatkozatra reagálva leszögezte, hogy az államnak garantálnia kell a vallásgyakorlás szabadságát, ezért nagyobb éberségre és határozottabb fellépésre szólította fel a hatóságokat.

"Elfogadhatatlan, hogy zsidóknak Németországban titkolniuk kelljen a vallásukat"

- szögezte le a konzervatív, bajor politikus.

Michel Friedman újságíró, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió egykori politikusa, az Európai Zsidó Kongresszus korábbi elnöke úgy értékelte Klein szavait, hogy ezzel a kormány gyakorlatilag beismerte, hogy képtelen megvédeni zsidó állampolgárait.

"Ha a szövetségi kormány képviselője hivatalosan közli a zsidósággal, hogy nincsenek mindenhol Németországban biztonságban az antiszemitizmustól és az erőszaktól, az a német jogállamiságról és politikai valóságról állít ki szomorú bizonyítványt"

- húzta alá Friedman.

"Azt javaslom, hogy ezt a nyilatkozatot mindenki vegye nagyon komolyan, mert ahol a zsidók nem élhetnek szabadon és biztonságban, ott hamarosan másokra is sor fog kerülni"

- figyelmeztetett Michel Friedman.

Németországban 2018-ban 1646 antiszemita bűncselekményt jegyeztek fel, mintegy 10 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Az erőszakig fajuló antiszemita támadások száma 37-ről 62-re nőtt a tavalyi évben.