"Csak" Oroszországban körözik Navalnij sajtófőnökét, elhagyhatta Magyarországot

"Csak" Oroszországban körözik Navalnij sajtófőnökét, elhagyhatta Magyarországot

Nincs kiadva nemzetközi körözés Kira Jarmis, Alekszej Navalnij sajtófőnöke ellen – írja a 444.hu.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Szabad Európa az orosz rendőrség adatbázisára hivatkozva pénteken arról írt, hogy az orosz hatóságok feltették a nemzetközi körözési listára Jarmist, aki akkor még Magyarországon tartózkodott könyvbemutatója okán.

Kiderült, Navalnij munkatársa Oroszországban valóban felkerült a körözési listákra, de nincs érvényben olyan körözés ellene, amely alapján más országok hatóságának le kellene őt tartóztatnia. Így gond nélkül el tudott utazni Budapestről Vilniusba - közölte a lappal a nő könyvét kiadó Open Books.

Kira Jarmis a 24.hu-nak adott interjújában elmondta, szerinte ha visszatérne Oroszországba, valószínűleg ő is börtönbe kerülne. Úgy látja ugyanakkor, hogy a háború és Vlagyimir Putyin orosz elnök lépései rövidesen a bukásához vezetnek majd. Reméli, hogy

nemsokára hazatérhet, Navalnij kiszabadul, Putyin pedig nem lesz többé Oroszország elnöke.

A börtönben ülő orosz ellenzéki poltikus sajtótitkára maga is megjárta a fogdát, és több mint fél évig volt házi őrizetben, bemutatott regénye az akkor szerzett tapasztalatait dolgozza fel. A Zárka – Hihetetlen események a hármas számú női cellában címet viselő könyve magyar nyelven is megjelent.