Közel 5 milliárd állami támogatásból fejlesztheti Király Gábor a szombathelyi sportcentrumát

Közel 5 milliárd állami támogatásból fejlesztheti Király Gábor a szombathelyi sportcentrumát

A kormány a 2019-es költségvetésből 426 millió, míg a 2020-asból 4 milliárd 78 millió forintot ad a Király Sportlétesítmény fejlesztésére, írja az Átlátszó, amely részleteket is közöl a beruházásról.

Az uniós közbeszerzési értesítő szerint az egykori válogatott kapus cége, a Király Szabadidősport Egyesület vállalkozási szerződést kötött a „Király Sportegyesület és Kapusakadémia fejlesztés II. ütem – C épület és műfüves pálya és egyéb hozzá kapcsolódó feladatok elvégzésére”. A kivitelezőnek a beruházás keretében meg kell építenie a C épület Rehabilitációs épületét, szabadtéri, szabadidő és sportlétesítményeket kell kialakítania, valamint el kell végeznie a gépészeti és világítási munkákat.

Az Átlátszó azt írja, hogy miután az első pályázati kiírást visszavonták, az újabb felhívásra mindössze egy ajánlat érkezett, a Veres és Társai Kereskedelmi, Vendéglátó és Építőipari Korlátolt Felelősségű Társaságtól, ezt el is fogadta a kiíró. A portál szerint a szombathelyi székhelyű cég nettó 1,38 milliárd forintért valósíthatja meg a beruházást, amelyhez alvállalkozók segítségét is igénybe veszik.

Hiába az új stadion, ha nem jönnek az eredmények

Király Gábor így közel 5 milliárd forint közpénzből nevelheti ki a következő kapusgenerációt. Amire nagy szüksége is lehet majd a Haladásnak, mivel tavaly a sok bekapott gól és a vereségek miatt a szombathelyi csapat kiesett az NBI-ből, idén pedig majdnem az NBII-ből is, mivel csak a 17. helyen végzett a 20 csapatos bajnokságban. 

Mindezt úgy, hogy vadonatúj stadiont húztak fel a Haladásnak, de a szurkolók ugyanúgy nem töltötték meg a lelátókat, ahogyan például Debrecenben, Felcsúton, a Hungária kőrúton, vagy éppen Kisvárdán. Ezek után nem lehet csodálkozni azon, hogy a főszponzor a Swietelsky is elfordult a szombathelyi focitól és a klub nagyon nehéz helyzetbe került.

Végül egyéves csúszással, 2017 őszén adták át a Haladás új stadionját. A végösszeg 15.2 milliárd forint lett, ami 2 milliárddal több mint amit a kivitelezésre szántak és szinte a duplája az eredeti kalkulációnak. Hiába mondta korábban Puskás Tivadar fideszes polgármester, hogy az új 9000 férőhelyes aréna üzemeltetése nem kerül majd többe, mint a kétségtelenül elavult régi stadioné. Ezt már akkor sem hitte el senki, azonban a valóság még ennél is rémisztőbb. A Haladás ugyanis évtizedekig nyögheti a kölcsönök visszafizetését és a működtetést. Csak a gyep karbantartása évi 50 millióba kerül és ez még az egyik legkisebb tétel a költségekből. 

Bevétel ugyanakkor nincs. Nagyon úgy tűnik, hogy a reklámozókat, és a szombathelyieket sem hatja meg a Haladás bukdácsolása a másodosztályban. Üres szektorok előtt játszanak milliós fizetésekért a játékosok és csak azért nem estek ki az NBII-ből is, mert a Balmazújváros visszalépett, a másik két kieső a Vác és a Tiszakécske pedig csak egy árnyalattal voltak gyengébbek a Haladásnál.

Van tehát 15 milliárdból egy új stadionja Szombathelynek, amit nem látogatnak a szurkolók, a magas működési költségek miatt pedig csak veszteséget termel és lesz 5 milliárdól egy sportcentrumja Király Gábornak, ahol kapusokat, focistákat nevelnek ki, hogy egyszer majd jó pénzért értékesíthessék a játékospiacon. A szintén közpénz milliárdokból meghonosított "akadémiai képzés" azonban eddig sehol nem lett igazán nyereséges.