Kis magyar abszurd a közbiztonságról

Az őrült az emberek között üvöltözik, a közteresek a bliccelőket várják.

Talán nem vagyok egyedül a budapestiek közül, akinek az utóbbi hetekben feltűnt egy elmebeteg fickó a 4-6-os vonalán: A 30-40 év közötti férfi üvöltözve száll fel valamelyik megállóban, majd a villamoson általában csendben marad, de akkor már késő - mindenki őt figyeli. Én legalább háromszor találkoztam vele, és elég rossz végig arra figyelni, hogy mire készül. S most adnék egy kis életkép-leírást a fővárosi közbiztonságról:
 
Nemrég, amikor legutóbb láttam az ürgét, épp munkából igyekeztem haza. A Nyugatinál szálltam le a 4-6-os viliről, és reflexszerűen kellett 180 fokos fordulatot tennem, mert mögöttem egy férfi üvölteni kezdett, majd felszállt a Combinóra. Nem kell mondanom, ő volt az. Az értelmi szintjéről annyit, hogy az utolsó szavát tudtam csak kivenni: Vindóztíz! (Windows 10, nemrég jelent meg). Nyilván elmebeteg, ehhez kétség sem férhet.
 
 
Mérgesen megyek le az aluljáróba, hogy még mindig nem sikerült begyűjtenie a fehérruhás bácsiknak az arcot, továbbra is mindenkit halálra rémiszthet a városban hülye viselkedésével. Eszembe jut a bezárt OPNI, anyázok egyet érte Gyurcsányéknak a bezárásért és Orbánéknak, hogy nem nyitották ki újra, majd haladok tovább. És akkor megtörtént: Ismét, sokadjára szembesültem a nevetséges magyar valósággal. Azzal, hogy miért nem lesz itt soha tisztelete a biztonságnak.
 
A Nyugati metrólejárójának tetején kifele ellenőriztek a kallerek. Feljön a hús a mozgólépcsőn, és ha nincs bérlete vagy jegye, akkor megy a darálóba. Az ellenőrök mögött pedig mit látok? A sikeres bírságolás zálogát jelentő köztereseket. Olyan hatot, vagy nyolcat. Beszélgettek, várták a húst, és nem csináltak semmit. Eközben nagyjából a fejük felett haladt el az a villamos, amire egy üvöltöző őrült szállt fel.
 
Nyilván nem arról van szó, hogy nekik erről tudniuk kellett volna. A jelenség az, ami röhejes. A jelenség, amiből annyiunknak van már elege. Hogy amíg a késescigányok, a dizájnerdrogtól poklot hallucináló hülyék, vagy a Lipótmezőről kivágott elmebetegek minden gond nélkül mozognak az utcán, addig a biztonsági intézkedés jogával felruházott gumibotosok a jegy nélkül utazókat várják, mint pók a sarokban, hogy egy vak légy végre odarepüljön hozzájuk.
 
Elég szánalmas, hogy a rendőrséget az autósok bírságolására, a közterületeseket meg a bliccelők lefogására használják ahelyett, hogy a rendet, biztonságot, köznyugalmat óvnák. Ez a kis magyar abszurd, valamikor hétköznap délután, Budapesten. Meg az egész országban. Így megy ez.