Az ellenzék szolnoki jelöltje 35 millió forintos kormányzati támogatást kapott

Az ellenzék szolnoki jelöltje 35 millió forintos kormányzati támogatást kapott

A Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) olyat tett, amire eddig még nem volt példa. Az általuk szervezett Kisfaludy szálláshelyfejlesztési program keretében vissza nem térítendő állami támogatást adtak a Trojka-Szolnok Kereskedelmi Kft.-nek, ami a Jász-Nagykun-Szolnok megyei első választókerület ellenzéki előválasztásának nyerteséhez köthető - írja a 444.hu.

A Trojka-Szolnok többségi tulajdonosa Sziráki Pál, aki szeptemberben magabiztosan (4092 szavazattal) nyert a körzetében. A 35 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem pályázati pénz, hanem úgynevezett egyedi döntés alapján kiosztott támogatás. Tehát Sziráki Pál cégének egyedileg kellett kérelmeznie a támogatást, az MTÜ pedig ismeretlen kritériumok alapján odaítélte neki a 35 millió forintot - teszi hozzá a lap.

A Trojka-Szolnok Kft.-nek jelenleg Sziráki Pál húga, Sziráki Irén az ügyvezetője, aki 20 százalékos tulajdonosa a vállalkozásnak. A cégnek egyébként jól jött a 35 millió forintos támogatás, mivel 2020-ban 20,4 millió forint bevétele volt, ami 6,5 millió forint veszteséget eredményezett.

Azért a kormány nagylelkűségétől nem érdemes elájulni, a 35 millió forint nem összeg a 2030-ig érvényes kormányzati ernyőprogramon belül, amelynek keretei közt 300-400 milliárd forintot oszthat szét az MTÜ szálláshelyek felújítására, bővítésére vagy új hotelek építésére.

Az viszont már senkit sem fog meglepni, hogy a Kisfaludy-program korábbi pályázatai során a legnagyobb nyertes a Mészáros Lőrinc cégbirodalmába tartozó Hunguest Hotels Zrt. volt, amely 14 vidéki szállodára összesen 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott.