Kishantosi lehet az év agrárszakembere

Komoly üzenettel bírna, ha a vidékfejlesztési központ feldarabolt ökológiai mintagazdaságának vezetője, Bolye Ferenc nyerne a szavazáson.

Még pár napig, január 31-ig lehet szavazni „Az év agrárembere – 2014” online szavazáson. Az Agrotrend.hu szakmai oldal által indított versenyben igen jól áll Bolye Ferenc, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságának és népfőiskolájának vezetője. A biogazdálkodás kategóriában induló Bolye eddig csaknem húszezer szavazatot kapott, és ezzel jelenleg az abszolút verseny 2. helyén áll.
 
Mint arról portálunk is többször beszámolt, a kishantosi központ több mint húsz éven keresztül folytatott vegyszermentes gazdálkodást 452 hektáros területén, és az ebből származó bevételből népfőiskolát tartott fent. A Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság földjeit a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet 2013. novemberében egy jelenleg is jogvita alatt álló pályázati folyamatban elvette a kishantosiaktól, a „nyertesek” pedig azóta többször gyomirtóztak a korábban bio módon művelt, vegyszert nem látott területek többségén.
 
A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára az Országgyűlésben azonnali kérdésre többször is azt állította, nem vegyszereznek Kishantoson. A helyiek ugyanakkor szemtanúkkal, filmfelvételekkel, laboreredményekkel bizonyították a glifozát többszöri kiszórását. A glifozát nevű gyomirtó szer a legutóbbi kutatások szerint nagy valószínűséggel az emberekben is torzfejlődést okoz, a vizekbe jutva pedig az ottani élővilágot is pusztítja.
 
Jelenleg tizenkét különböző bírósági per zajlik Kishantossal kapcsolatban, amelyek során egymásnak ellentmondó ítéletek születtek. Kishantos most a megmaradt, saját tulajdonában lévő 1 hektáros (!) területén kezdte el vegyszermentes zöldségek termelését, és működik a vidékfejlesztési központ is.
 
Bolye Ferenc az oldalon található bemutatkozása szerint nemcsak kiváló biogazda a nemzetközi hírű biogazdaságban, de ingyenes felnőttoktatás keretében továbbadja biogazdálkodással és fenntarthatósággal kapcsolatos tapasztalatait.
„Ügyvezetője egy olyan vidékfejlesztési központnak, amelyhez hasonlóakat álmodott a magyar vidékfejlesztési stratégia. Végsőkig kiáll a magyar közvagyon és a biogazdálkodás védelmében”
– olvasható.
 
Úgy tudjuk, az éppen a földpályázatok visszásságai miatt korábban az államtitkári posztról lemondó Ángyán József is támogatja Bolye Ferenc jelölését. A szakemberre szavazni az azevagrarembere.hu/portfolio/bolye-ferenc címen lehet.