Orbán Viktort foglalkoztatja a kérdés, de még nem tudható, ki alakít majd focicsapatot a börtönben

Orbán Viktort foglalkoztatja a kérdés, de még nem tudható, ki alakít majd focicsapatot a börtönben

Furcsa keretét adja a Völner család között zajlott beszélgetés az uniós Katar-gate ügy „hivatalos” magyar értelmezésének. Orbán Viktor szerint a vesztegetési botrány azt mutatja, hogy Brüsszelt menthetetlenül elborította a korrupció, ezért hiteltelen, ha az unió a magyar kormányt korrupció miatt kritizálja. És persze indokolatlan. A hosszú börtönbüntetés elé néző, volt igazságügyi államtitkár Völner Pál azonban mást gondol a hazai adminisztrációról.

„Csak a sajtó, amit lehoz, elég, amit az ember mond, hogy akkor kicsit meginogjon itt a széke pár embernek”

– mondta feleségének Völner Pál a feleségének a telefonban akkor, amikor már zajlott ellene a nyomozás, és elkezdték lefoglalni a vagyontárgyait. A lehallgatott telefonbeszélgetésben a büntetőeljárás miatt aggódó feleség arról győzködi a férjét, ideje, hogy „valakiről pofázzál valamit”, mert „innentől kezdve neked aztán tök mindegy, hogy ki borul, meg ki nem borul”, amire Völner azt válaszolja neki,

„Lehet, hogy fogok is.”

A feleség nem hagyta annyiban,

„Most már lehet, hogy itt az ideje, úgyhogy beszéljétek meg az ügyvéddel!”

– válaszolja.

Az ügyészség októberben 8 év börtönt kér Völner Pálra. A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke „korrupciós kapcsolatot” alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárral, fideszes politikussal. Ennek keretében Schadl György rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki cserébe Schadl érdekében gyakorolta a befolyását a végrehajtók kinevezésekor.

Mindenesetre a szerfölött gyanús Völner Pál igazságügyi államtitkár nem került előzetesbe. A nagyon csúnyának látszó ügye ellenére továbbra is a Fidesz padsoraiban ülhetett (https://rtl.hu/belfold/2022/01/25/kocsis-mate-volner-fidesz-frakcio-simonka-boldog-artatlansag), mert az ártatlanság vélelme mindenkit megillet.

„Tehát nem ön fog ítéletet hozni Völner Pál ügyében, és az a rossz hírem, hogy nem is én, hanem a bíróság”

– mondta Kocsis Máté frakcióvezető egy értetlenkedő riporternek.

Kocsis Máténak persze nem kellett a saját kútfejéből előszednie a választ. Amikor hasonló esetként egy másik fideszes képviselő, Simonka György esetében kérdeztek rá, hogy mi a politikus büntetőügyének a megítélése, arra Orbán Viktor az ártatlanság vélelme értelmében válaszolt:

„Miután egy le nem zárt ügyről van szó, ha jól értem, nincs ítélet, erről én nem mondanék véleményt, hanem megvárnám az ítéletet.”

Simonkára az ügyészség bűnszervezet irányítójaként súlyos vagyonelkobzást és hosszú börtönéveket indítványoz büntetéskent.

A hazai ügyekhez képest Orbán Viktor kissé előre szaladt az eu-s botrányt okozó katari foci világbajnoksághoz köthető korrupciós ügy es a személyek minősítésében. A nyomozás ugyanis csak nemrég kezdődött, de két európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztési eljárása után máris úgy fogalmazott, hogy 

„ideje lecsapolni a mocsarat Brüsszelben. Ha így haladunk, hamarosan annyi korrupt európai parlamenti képviselő kerül rács mögé, hogy saját focicsapatot alakíthatnak a börtönben. Ki tudja? Talán még a 2024-es Eb-re kijutnak”.

Vajon az állami televízió közvetíti-e a mérkőzéseket?