Kiütés, vagy visszavágás?

Tapolca ma újra választ. A tét nagy: eldől, kié lesz az irányítás a dunántúli városban.

Az utolsó nyári hétvégén a tapolcaiak két körzetben is választhatnak: az áprilisban országgyűlési mandátumot szerző Rig Lajos, illetve a képviselőségről lemondott jobbikos polgármester, Dobó Zoltán utódját is megválasztják. A tét nagyon nagy: eldől, hogy melyik párt szerez többséget a képviselő-testületben, amelyben jelenleg öt fideszes, három jobbikos, egy szocialista és egy független képviselő dolgozik.

A 3. számú egyéni választókerületben a Jobbik színeiben induló Pass Sándorra, a független Ács Jánosnéra és Szalkai Zsoltra, valamint az MSZP-MLP színeiben induló Kránicz Andrásra lehet szavazni.

Az 5. számú körzetben a Jobbik színeiben induló Décsey Sándorra, a független Horváthné Somogyi Ildikóra és Toronyi Tiborra, valamint az MSZP-MLP színeiben induló Sásdiné Verebélyi Margit Hajnalra lehet szavazni.

A matek

A 11 fős testületben jelenleg öt fideszes, három jobbikos, egy szocialista és egy független képviselő dolgozik, ami értelemszerűen nagyon megnehezíti a város irányítását. Amennyiben a Jobbik mindkét körzetet megnyerné, akkor egyszerű többségbe kerülne, mivel Dobó Zoltán eddig az egyéni kerületi győzelme miatt nem tudta érvényesíteni a polgármesterséggel járó plusz szavazati jogát a testületben.

A tapolcai Fidesz Facebook-oldaláról kiderül: az utóbbi időszak súlyos kudarcai után nem indítanak saját jelöltet, inkább beállnak egy-egy független mögé. A városban tapasztalható hangulat - és az előző választások tanulsága alapján - ez nem is csoda.

Így keménykedik a Fidesz

Korábban a Fidesz bojkottálással igyekezett akadályozni az érdemi munkát a városban: májusban például az öt fideszes képviselőből négy nem jelent meg az ülésen, így a testület határozatképtelen lett. A helyzet abszurditását fokozta, hogy akkor a Fidesz egy kormányzati intézménnyel "szúrt ki": Tapolca együttműködésére számított a KLIK: egy iskolaigazgató kinevezését, illetve a Szász Márton általános iskola átminősítését kellett volna megerősítenie a városnak. A bojkott miatt ez nem sikerült akkor. Dobó Zoltánnal készített interjúnkat itt olvashatja.

Az Origo egy korábbi elemzése szerint az 5-ös körzetben a Jobbik támogatása a 2014-es és a 2015-ös választás közt 12%-kal nőtt, a Fideszé 10%-kal csökkent, a tendencia pedig a 3-as körzet esetében is hasonló: a Jobbik 13%-os erősödése mellett a kormánypárt 10%-ot vesztett.

Az utóbbi hónapok tendenciái szintén nem a Fidesznek kedveznek, így utolsó esélyként független jelöltek támogatásával próbálják megakadályozni, hogy a Jobbik többségbe kerüljön a testületben és akadályoztatás nélkül tudja irányítani Tapolcát.