Kivégezték a nagyszájú kanadai terroristát

A született kanadai előbb muszlim lett, majd halott terrorista.

Szíriában megölték azt a kanadai férfit, aki videofelvételen arra szólította fel a kanadai muzulmánokat, hogy merényleteket kövessenek el saját országukban - jelentette szerdán a CTV kanadai televízió. A kanadai közbiztonsági minisztérium közölte, hogy vizsgálja a jelentés helytállóságát. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet december elején tett közzé videót egy Kanadából származó harcosáról, aki Abu Anvar al-Kanadiként azonosította magát.

A kanadai média tudomása szerint az angolul tisztán beszélő férfi Ottawa környékéről való, s eredetileg John Maguire-nek hívták. Áttért az iszlám hitre, s tavaly januárban utazott Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A férfi a videofelvételen arra szólította fel a kanadai muzulmánokat, hogy bosszúból az Iszlám Állam elleni koalícióban való kanadai részvételért kövessék a muzulmán hitre áttért Martin Rouleau példáját, aki október 20-án Montreal közelében gépkocsival elgázolt két kanadai katonát, és kioltotta egyikük életét.

A rendőrök lelőtték a támadót. Az incidens akkoriban történt, amikor Kanada fokozta részvételét az Iszlám Állam elleni légi hadjáratban Irak területén. A hatóságok szerint 145 kanadai állampolgár csatlakozott vagy próbált meg csatlakozni a dzsihadista szervezethez, de még elutazásuk előtt bevonták az útlevelüket. A minap Ottawában és Montreálban őrizetbe vettek három kanadait azzal a váddal, hogy IÁ-sejtet próbáltak létrehozni az országban.