Kizsákmányolás: az EU szerint 218 millió 5 és 17 év közötti gyermeket dolgoztatnak világszerte

Kizsákmányolás: az EU szerint 218 millió 5 és 17 év közötti gyermeket dolgoztatnak világszerte

Az érintett gyerekek túlnyomó többsége Afrikában és Ázsiában él, ők nem járnak iskolába, vagy nem fejezik be tanulmányaikat.

A gyermekmunka felszámolásához hatékonyan kell kezelni a jelenség kiváltó okait, köztük a szegénységet, az egyenlőtlenséget, az oktatáshoz való hozzáférés hiányát és a gyermekeknek nyújtott korlátozott szociális védelmet - jelentette ki az Európai Bizottság a gyermekmunka elleni világnap alkalmából hétfőn.

Az MTI által szemlézett brüsszeli közlemény szerint az Európai Unió elkötelezett a gyermekmunka felszámolása és a gyermekek jogainak védelme mellett.

"Nem biztosítható fenntartható és méltányos jövő mindenki számára mindaddig, amíg a gyermekeket továbbra is kizsákmányolják világszerte, amíg megfosztják őket jogaiktól, és akadályozzák őket teljes fejlődésük elérésében" - fogalmaztak.

Kijelentették: fokozni kell a gyermekmunka megszüntetése érdekében kifejtett erőfeszítéseket, valamint a gyermekek minőségi oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz és tisztességes élethez való hozzáférésének biztosítása érdekében.

Az Európai Unió eltökélt szándéka, hogy 2025-ig felszámolja a kényszermunkát, véget vessen a modernkori rabszolgaságnak és az emberkereskedelemnek, valamint felszámolja a gyermekmunka minden formáját

- emelték ki.

Az EU elkötelezett amellett, hogy felgyorsítsa a gyermekek jogainak védelméhez és biztosításához szükséges erőfeszítéseket, és biztosítsa, hogy gyermekkorukat a kizsákmányolás és bántalmazás minden formájától mentesen élvezhessék - tették hozzá.

A gyermekmunka elleni világnapot a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kezdeményezésére 2002-ben tartották először.

A gyermekmunka világméretű törvényi tilalma ellenére az ILO adatai szerint világszerte 218 millió 5 és 17 év közötti gyermeket dolgoztatnak, közülük 152 millióra tehető a kizsákmányoló gyermekmunka áldozatainak száma, mintegy 73 millió kiskorú veszélyes gyermekmunkát végez.

Az érintett gyerekek túlnyomó többsége Afrikában és Ázsiában él, ők nem járnak iskolába, vagy nem fejezik be tanulmányaikat.

(Címlapkép: Prakas Oli (b) és Prakas Bareli 13 éves nepáli ikerpár a munkahelyükön, egy téglaüzemben a főváros, Katmandu közelében fekvő Lalitpur városban 2017. június 11-én. A fiúk a szüleik szűkös megélhetése miatt kénytelenek dolgozni. Sok nepáli család sorsa rosszabbra fordult a 2015-ös nepáli földrengés következtében. (MTI/EPA/Narendra Sresztha)