Mire érdemes figyelni mobil klíma használatakor? (x)

Mire érdemes figyelni mobil klíma használatakor? (x)

A beszerelhető split klímaberendezések és a mobil klíma között számos fontos különbség van. Szóba kerülhet a hatékonyságuk, az energiatakarékosságuk, és a szerelési munkálatok komplexitása, valamint akár a költségek is. Lássuk, mit érdemes tudni róluk!

Szükséges-e beszerelni a mobil klímát?

A mobil klíma jó ötletnek tűnhet azok számára, akik limitált lehetőségekkel rendelkeznek otthonukban, vagy valami oknál fogva nem szerelhetnek be klímaberendezést. Ilyen lehet például, ha egy épület műemlékvédelem alatt áll, és a hatóságok nem adnak engedélyt a látható felületen lévő berendezés beszerelésére.

A mobil klíma előnye, hogy jóval kevesebb adminisztrációs teendő övezi, és a beszerelése is egyszerűbb - bizonyos tekintetben. Azonban nem úgy kell elképzelni, mint egy mobil fűtőtestet, amit áramforráshoz csatlakoztatva minden gond nélkül működtethetünk.

A mobil klímás hűtéshez ugyanis szükséges a berendezés vastag csövét valamilyen módon kivezetni a szabadba. Ezt jellemzően résnyire nyitott ablakon vagy ajtón át tehetjük meg. Ez számos aggályt felvethet, hiszen a por és zaj mellett a meleg levegő is folyamatosan beáramol majd, amely szinte haszontalanná teheti a mobil klímát egy hőhullám esetén.

Ez pedig energiatakarékosság és költséghatékonyság szempontjából sem kedvező, nem is beszélve az ideális hőmérséklet megtartásának nehézségeiről.

Kondenzvíz elvezetése

A mobil klímaberendezésekben a felgyülemlő kondenzvízről sem szabad megfeledkezni. Ez a gép egy belső tartályában kerül gyűjtésre, ami igazán párás időjárás esetén néhány óránként ürítésre szorulhat. Ha ez nem történik meg, a teli tartályt a berendezés hibaüzenettel és a működésének leállításával jelzi.

A tartály folyamatos telítettségi szintjének ellenőrzése időigényes és kellemetlen tevékenység. Ezzel szemben a split klímák a kondenzvizet szakszerű módon, csövezés segítségével vezetik a lefolyóba vagy a szabadba.

Gondoskodj otthonod ideális hőmérsékletéről és a levegő tisztaságáról a Hisense klíma webshop split berendezéseivel!

A levegő rétegződése

A házban lévő helyiségekben a levegő hőfok szerint rétegződik, azaz a hideg levegő lent, a meleg levegő pedig fent található. Mivel a mobil klímák a földön helyezkednek el, ezért éppen a leghidegebb levegőt szívják el, amely a hatásfok romlását eredményezheti.

A hűtés következtében a nagyjából 10°C-os levegőt derékmagasságban áramoltatják ki. Ez emberre irányítva kellemetlen érzés lehet, és egészségkárosító hatása is előfordulhat. Különösen az irodai dolgozók esetében gyakori ez a probléma, hiszen ülve a lábaik, illetve derekuk fázhat, felállva azonban egyből melegük lehet.

A split klímák elhelyezése ezzel szemben magasan történik, ahol kisebb légmennyiség mozgatásával csendesebb működést és jobb hőelosztást biztosítanak. Törekedj az okos megoldásokra, és szerezz be kiváló minőségű, csúcskategóriás split klímaberendezést a Hisense klíma webshopból!