Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a Klubrádió ügye miatt

Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a Klubrádió ügye miatt

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az uniós elektronikus hírközlési szabályok megszegése miatt - közölte a brüsszeli testület.

Az Európai Bizottság levelet is küldött, a magyar kormánynak két hónapja van reagálni az EB felvetéseire.

Amennyiben a testület nem kap kielégítő választ, akkor a Bizottság dönthet úgy, hogy folytatja a jogsértési eljárást.

A rádiós frekvencia használatának feltételei, illetve a kapcsolódó jogok odaítélésére, meghosszabbítására, megújítására vagy visszavonására vonatkozó eljárások az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexben lefektetett uniós távközlési szabályok hatálya alá tartoznak. E szabályok meghatározó alapelemei az arányosság és a megkülönböztetésmentesség elve.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a magyar Médiatanács által a Klubrádió jogainak megújítása ügyében kiadott elutasító határozatok aránytalanok és átláthatatlanok voltak, tehát sértik az uniós jogot.

Az Európai Bizottság emellett úgy ítéli meg, hogy a magyar médiatörvényt ebben a konkrét esetben diszkriminatív módon alkalmazták.

Az eljárás elindításáról Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője Facebook-posztban is beszámolt, miután a politikus közlése szerint ő 2020 szeptemberében és 2021 márciusában is levélben jelezte az Európai Bizottságnak, hogy "a kizárólag fideszesekkel feltöltött Médiatanács a sajtószabadság megvédése helyett a kormány érdekeinek kiszolgálásán, és a médiaszabadság korlátozásán fáradozik, amikor elutasította a Klubrádió pályázatát, és ezzel a gyakorlatban elhallgattatták az egyik utolsó, független, magyar médiumot."