Üdvözlünk XXI. század! Többe kerül a texasi vihar, mint amennyit az egészségügyre költünk

Az előttünk álló évtizedeknek mindössze két jelszava van: készülj fel és alkalmazkodj!

Van még egy nagyon fontos mondat, amit muszáj fejben tartani: semmi sem lesz már olyan, mint régen, vagy mondjuk, mint 5 éve. Éppen ezért például arra kell felkészülni, hogy pusztító viharok jönnek, amelyeket szélsőséges hőhullámok követnek.

Ezeknek viszont meg kell fizetni az árát, mind pénzben, mind pedig emberéletben. S a veszteségeink csak fokozódnak, ha döntéshozóink nem képesek idejében felkészülni, illetve felkészíteni a társadalmat, illetve az emberek és az állam nem képes alkalmazkodni a megváltozott életfeltételekhez (a mezőgazdaságon keresztül a városi infrastruktúra átalakításáig).

A magyar biztosítók már látják a klímaváltozás hatásait

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adataiból is kiderül - ez sem egy sima vihar volt: mind területileg, mind időben szokatlanul koncentráltan jelentkezett a csapadék. A káresemények 75-80 százaléka a fővárosban történt, 15 százaléka Pest megyében, és mindössze 5-10 százalékuk az ország többi területén.

Aktuális példa az Egyesült Államok délkeleti részén tomboló Harvey vihar, a történelmi méretű természeti csapás utáni texasi és louisianai helyreállítási munkálatokhoz Donald Trump a tervezett 5,9 milliárd dollár helyett pénteken már 7,85 milliárd dollárról szóló kérelmet küldött át a kongresszusba. A kérelmet tartalmazó levelet a Fehér Ház költségvetési igazgatója, Mick Mulvaney küldte el Paul Ryan republikánus házelnöknek. A levélben a költségvetési igazgató kifejtette, hogy a kért összeg a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatalnak (FEMA) nyújtandó 7,4 milliárd dollárt, valamint a kisvállalkozásokat segítő szövetségi ügynökségnek szánt 450 millió dollárt tartalmazza. Mulvaney arra kérte a törvényhozókat, hogy "a sürgető helyzetre tekintettel kivételes gyorsasággal" hozzák meg döntésüket.

Lefordítva: ez az összeg magyar forintban körülbelül 2009 milliárd forintot tesz ki, míg a 2018-as költségvetésben 1988 milliárdot fordítunk oktatásra, és 1660 milliárd forintot egészségügyre.

A jövő évi költségvetés tervezett kiadási főösszege 20.112 milliárd forint - a Harvey vihar ennek az egytizedét emészti fel.

Csaknem kétmillió embernek kellett elhagynia otthonát a Harvey miatt

A FEMA jelentése szerint 779 ezer texasinak a hatóságok felszólítására el kellett hagynia otthonát, további 900 ezren önként menekültek el a vihar elől. Bár Texas keleti megyéiben és Louisianában változatlanul tombol a vihar és még ezrek menekülnek, Houstonban és környékén már megkezdődött az áradat apadása.

Készülj fel és alkalmazkodj!