Költségvetési Bizottság: Marad a rezsiharc, takarékon működne a kormányzat, az energiaszektor pedig többet fizet

Költségvetési Bizottság: Marad a rezsiharc, takarékon működne a kormányzat, az energiaszektor pedig többet fizet

A megváltozott makrogazdasági feltételekre hivatkozva módosította a kormány az idei költségvetést. Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára az év végén rendelettel módosított idei költségvetési törvényről a Költségvetési Bizottság előtt közölte, a kormány 

a kiadásokat négy fő területen - munkahelyek megvédése, rezsivédelem, családok támogatása, nyugdíjak értékének megőrzése - növelte, ugyanakkor a bevételi oldalt egyebek közt az energiaszektor egyes szereplőitől várt többletbefizetéssel emelte meg.

Az államtitkár szerint 2022-es tavaszi ülésszak végén „senki” nem számított arra, hogy a háborúnak és a hozzá kapcsolódó szankcióknak ilyen súlyos gazdasági hatásai lesznek. Hozzátette, az Európai Bizottság akkor uniós szinten 2,3 százalékos növekedéssel számolt 2023-ra, ezt a számot később 0,3 százalékra csökkentették.

A mostani számok alapján úgy vélte, a növekedés Magyarországon idén a tavalyi év közepén várt 4 százalékkal szemben 1,5 százalék körül alakulhat. A kormány 15 százalékos átlagos éves inflációval számol, és a bérek növekedése várhatóan eléri, sőt meg is haladja 2023-ban az inflációt- állítja az államtitkár.

Banai Péter Benő reálisnak tartja, hogy az adósságráta 2023-ban 70 százalék alá csökkenjen GDP-arányosan a 2022. végére várható 73,5 százalékhoz képest.

Ezután tért rá a rezsiharcra. Elmondása szerint a kormány a rezsivédelmi alap kiadásait 670 milliárd forintról 2600 milliárdra növelte. Támogatásban részesülnek az önkormányzatok, az állami tulajdonú közszolgáltató vállalkozások, az egyházak és a civil fenntartású közszolgáltatást ellátó szervek is a lakosság mellett.

Továbbra is kulcsfontosságúnak tekinti a kormány a munkahelyek megvédését, a rezsialap növelése - a kkv-knak és nagyvállalatoknak szóló programok mellett - egyebek között ezt a célt is szolgálja

- jegyezte meg. 

Álítása szerint jelenleg egymillióval többen dolgoznak Magyarországon, mint 2010-ben, a foglalkoztatottak száma pedig 4,7 millió.

Szólt arról is, hogy a módosított törvény megőrzi a családok támogatására szánt összegeket, ezen felül új programokat is hoz a 30 év alatti édesanyák személyi jövedelemadójának kedvezményével.

Az új inflációs előrejelzés alapján már januártól 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak

- jelentette ki az államtitkár, utalva arra, hogy ez is többletkiadás a költségvetésnek az eredeti törvényhez képest.

A bevételi oldal módosításai között kiemelte, hogy az energiaszektor egyes szereplőinek a befizetései növekedtek.

A legjelentősebb változás az, hogy az Ural és Brent olajtípus közötti árkülönbözet után befizetendő összeg 40 százalékról 95 százalékra nő

- tette hozzá.