Konföderációs zászlós afroamerikai állt Obama útjába

Andrew Duncomb szerint a konföderációs zászló nem rasszista szimbólum és ahelyett, hogy zászlót teszik felelőssé a rasszista bűncselekményekért, Amerika valós problémáival kellene foglalkozni. 

Andrew Duncomb szerint a konföderációs zászló nem rasszista szimbólum és ahelyett, hogy a zászlót teszik felelőssé a rasszista bűncselekményekért, Amerika valós problémáival kellene foglalkozni. Mindezért egy olyan tüntetést szervezett, ami előtt elvileg Barack Obama is áthaladt autójával, mert éppen arra kellett lekanyarodnia. Így nem is egy, hanem számos konföderációs zászlót lengető afro-amerikait láthatott. Az egyelőre Fehér Háznak nevezett intézmény eddig nem reagált.

Mikor Nikki Haley, Dél-Karolina állam kormányzója azt mondta, vegyék le a konföderációs zászlót Charlestonban az állami törvényhozás épülete elől, aláírta az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot is. Barack Obama ezt a gyógyulás és a jó szándék jeleként értékelte, egy értelmes lépésként, egy szebb jövő fele.  Ugyanis Dél-Karolina a dél lázadásának motorja volt. A polgárháború után átmenetileg szövetséges megszállás alá került, utána pedig újra a déli mentalitású arisztokrácia került hatalomra. A konföderációs zászló kérdése már előkerült korábban is, a 2012-es elnökjelölt Mitt Romney kijelentette, hogy le kellene venni a zászlót a törvényhozás elől. Barack Obama elnök a Twitteren licitált volt ellenfelére: „Jó meglátás, Mitt."

Ez a vita azután durvult el, hogy egy templomban rasszista indíttatású gyilkosság történt, de az esetet minden józan ember határozottan elítélte, beleértve a konföderációs zászlók híveit, a hagyományőrzőket is.