A Jobbiknak aggályai vannak a főváros alatti szénhidrogénkészlet kitermelésével kapcsolatban

A Jobbiknak aggályai vannak a főváros alatti szénhidrogénkészlet kitermelésével kapcsolatban

Az ellenzéki párt a környezetvédelmi és egészségügyi aggályok mellett a vendégmunkások betelepítésétől is megóvná Budapestet és az agglomerációt.

A Jobbik nem szeretné, ha a tiszaújvárosi beruházáshoz hasonlóan vendégmunkásokat telepítenének be a Budapest alatti szénhidrogénmezők kitermeléséhez – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Nunkovics Tibor, a párt országgyűlési képviselője. A képviselő azt is megígérte, a Jobbik figyelemmel fogja kísérni a kutatásokat és a beruházásokat, ha pedig azt tapasztalják, hogy ezek a környezetre, az emberi egészségre vagy az emberi tulajdonra negatív hatással vannak, akkor fel fognak lépni ellene.

Akad még melós Borsodban, de inkább 3000 törököt hoznak

Címlap Akad még melós Borsodban, de inkább 3000 törököt hoznak Háromezer, nagyrészt török vendégmunkással vágnak bele egy állami beruházásba Tiszaújvárosban. Szinte teljes titokban konténervárost építenek az elszállásolásukra.

A politikus a G7 gazdasági szakportálon megjelent cikkre reagálva emlékeztetett, az állam tíz koncessziós szerződést írt ki a főváros környékén, ami alapján megindulhat az alatta levő kőolaj- és földgázkészlet kutatása, majd kitermelése.

Pozitívumként értékelte azt a lehetőséget, hogy ennek révén csökkenteni tudjuk Magyarország energiakitettségét. Felidézte, jelenleg ezekből az energiahordozókból az itthon felhasznált mennyiség 80 százalékát importból szerezzük be. Ennek csökkentését Nunkovics nemzetgazdasági érdeknek nevezte.

Ugyanakkor arra is rávilágított, az az elmúlt 35-40 koncesszióból csupán 10 százalék volt gazdaságosan kitermelhető, és

nem elhanyagolható, hogy komoly környezetvédelmi és emberi egészségügyi szempontból is aggályokat vet fel egy-egy ilyen beruházás.

Példaként említette a szállóport, egy akár emberi életeket is veszélyeztető esetleges kútrobbanást vagy valamely természeti katasztrófát, mint például egy víztározó beszennyezését.

Nunkovics külön kiemelte az érdi szénhidrogén-koncessziós területet, mely 675 négyzetkilométer nagyságú, és amely

magába foglalja Budapest és a déli agglomeráció egy jelentős részét.

Emlékeztetett, ez Magyarország „egyik, ha nem a legsűrűbben lakott területe”, az energiahordozók mennyiségének felméréséhez pedig mesterséges földrengéseket kell előidézni. Úgy véli, nincs olyan ember Magyarországon, aki azt szeretné, ha az ingatlanja alatt ilyen mesterséges földrengéseket hajtanának végre, mivel a károkat nem lehet előre felbecsülni. Szomorúnak nevezte, hogy a bányahivatal hivatalos dokumentuma

az emberi tényezőre mintegy akadályként tekint,

valamint hogy az irat Magyarország szén-dioxid-kibocsátását másodlagos dolognak nevezi a szénhidrogén kitermelése mögött.

!(youtube-video://gq4mItri72g)