Július végén 46 milliárd forint volt a kórházak adóssága

Július végén 46 milliárd forint volt a kórházak adóssága

Az idén július végén 46 milliárd forint volt a kórházak adóssága, míg 2020-ban novemberre érték el ugyanezt a szintet - írta keddi lapszámában a Világgazdaság a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva.

Rásky László, a kórházi medicinák legnagyobb beszállítóit tömörítő szervezet, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára úgy vélekedett: év végére akár 60 milliárd forintra is nőhet a kifizetetlen számlák összege, amennyiben a kormány nem intézkedik mihamarabb az adósság rendezéséről.

A szakember a lapnak elmondta: a kórházak már kilenc hónapja nem fizetnek a medtech beszállítóknak, az egészségügyi intézmények körülbelül 4500 cégnek tartoznak.

Hozzátette, hogy a kisebb vállalkozások nagyon nehezen működnek a kifizetetlen számlák miatt, mert a pandémia a gazdaság többi szereplőjével együtt az egészségipari cégeket is megviselte. Az OSZ főtitkára mielőbbi adósságrendezést sürgetett, megjegyezve, hogy úgy látja, a magyar gazdaság teljesítménye már év közbeni kórház-konszolidációt is lehetővé tenne. Ezért az Orvostechnikai Szövetség a nyár végén tárgyalásokat kezdeményez az illetékes kormányszervekkel - mondta a Világgazdaságnak.

(via MTI)