Folyamatosan nő a kórházak adósságállománya

Folyamatosan nő a kórházak adósságállománya

Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatása szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.

A Magyar Államkincstárnak az mfor.hu-n megjelent legfrissebb adatai szerint az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2020. szeptember 30-án 54,1 milliárd forint, amely az augusztus 31-i állapothoz képest 1 milliárddal nőtt. Ebből az összes tartozásállományból 1,1 milliárd szállítói finanszírozású, döntően uniós projektekhez kapcsolódó tartozás.

Az összes tartozásból 30 nap alatti megközelítőleg 19,1 milliárd, 30 és 60 nap közötti 13,3 milliárd, 60 napon túli lejáratú 20,4 milliárd, átütemezett tartozás pedig 1,3 milliárd. A teljes tartozásállományból az állammal szemben fennálló 100 millió áll fenn, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben 54 milliárd, amelyből 1,5 milliárd államháztartáson belüli.

A tartozásállományból 41,6 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg-szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket). Ez a 41,6 milliárd csaknem teljes egészében szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló adósság, amelyből 700 millió az államháztartáson belülre irányul.

Az egészségügyi intézményeknél felhalmozódott adósság 2019 végén még 67,7 milliárd forint volt, ami január végén 82,4 milliárdra emelkedett. Ennek jelenleg épp a felével rendelkeznek az intézmények. Februárban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő gyorssegélyként mintegy 19 milliárd forintot utalt át a 100 millió forint alatti hitelezők követeléseire, amivel azok a hó végére 63,8 milliárdra apadtak. Majd márciusban további 48 milliárd érkezett az egészségügyi intézmények számlájára. Mégsem ennyivel, hanem csak 40 milliárddal, 23,8 milliárdra esett március végére a kórházak tartozásállománya, amiből arra lehetett következtetni, hogy újra beindult az adósságspirál, amit a legfrissebb adatok is alátámasztanak.

Az egészségügyi intézmények közül ezeknek nőtt szeptemberhez képest a legnagyobb mértékben a tartozása:

  • a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházé 234 millóval,
  • a Békés Megyei Kórházé 220 millióval,
  • a MÁV Kórházé 176 millióval.

A legnagyobb,

  • 1 milliárd 473 millió forintos adósságállománnyal jelenleg a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Heamatológiai és Infektológiai Intézet rendelkezik,
  • az Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő 1,466 milliárdnyival,
  • a Békés Megyei Kórház pedig 1,419 milliárdnyival.

Ugyanakkor több kórháznak csökkent az adósságállománya. A legnagyobb mértékben Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézeté, amely 487 millióval kevesebb tartozással vágott neki az októbernek.