Kormányinfó: újra érvényes 2 oltással is a védettségi igazolvány

Kormányinfó: újra érvényes 2 oltással is a védettségi igazolvány

Vajon mit akar a magyaroktól ilyen korán az Orbán-kormány? Erre a kérdésre várunk választ már tegnap délután fél 5 óta, amikor is Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a saját közösségi oldalán bejelentette, csütörtökön reggel 7 órakor lesz a szokásos kormányinfó, és akkor tájékoztatnak a szerdai kormányülésről.

A rövid közlésből nem derült ki, hogy mi az oka a szokatlan időpontnak. A kormányinfó elején kiderült a titok: Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek sűrű lesz a napja, és vagy reggel, vagy nem lett volna kormányinfó.

A vírushelyzettel kapcsolatban elmondta, valószínűleg az omikron-hullám csúcsának közelében vagyunk, vagy előtte pár nappal, vagy már azon túl. Mindenesetre lassan csökken a megbetegedések száma.

Fontos változás, hogy a kormány változtatott a korábbi szabályokon, a védettségi igazolvány nem kötődik a harmadik oltáshoz, május 1-ig két oltással is érvényes. A mint uniós, átlagosan 270 napig érvényes az európai védettségi igazolvány is. Így nem lesznek hátrányos helyzetben a magyarok - tette hozzá a miniszter.

Szentkirályi Alexandra azt is elmondta, hogy hazánk is beszáll az Európai Bizottság Pfizer-gyógyszer beszerzésébe, 50 ezer adag gyógyszert kapunk a súlyos betegek számára.

Oroszország kapcsán nem tudtunk meg új dolgokat. Maygarország mindent meg akar tenni, hogy elkerülje a háborút Ukrajnában, de fent akarja tartani a gazdasági kapcsolatokat is. A földgázüzlet kapcsán elmondta, évi 4,5 milliárd köbméter földgáz érkezik majd Oroszországból (az éves fogyasztásunk: 9-10 milliárd köbméter), illetve 1 milliárd plusz köbméterre is megegyeztek, de az árak titkosak.

"Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés"

- hangzott el.

Idekapcsolódik, hogy a kormány álláspontja szerint az ukrán-orosz konfliktus alapja Ukrajna lehetséges NATO-tagsága.

Beszélt a kampány kifizetésekről is, de Gulyás Gergely szerint továbbra is 5 százalék alatt akarja tartani a költségvetési hiányt. A hétvégi viharkárokkal kapcsolatban elmondta, elsősorban a fóliás zöldségtermesztést érte a csapás, plusz forrásokat és rendkívüli vis maior keretet hoznak létre, az agrártárca felméri a károkat, várhatóan több milliárd forintot kell kifizetni a gazdáknak kártérítésre.