Az immunológus szerint szigorítani kellene a beutazások ellenőrzésén

Az immunológus szerint szigorítani kellene a beutazások ellenőrzésén

Falus András immunológus, a Magyar Tudományos Akadéma tagja arról beszélt az InfoRádiónak, hogy a hazai járványadatok ismeretében nehéz bármilyen következtetést levonni, de a környező országok, különösen Ukrajna, óvatosságra figyelmeztetnek és ha valamit szigorítani kell, akkor az a beutazások ellenőrzése. A színbesorolásokat nem érti teljesen, például az Egyesült Államok azzal együtt is csak sárga, hogy folyamatosan növekednek a számok.

Régiónkban a jelek szerint a járvány második hulláma vette kezdetét, ami, bár biztosan nem állítható, de feltehetően a nyitásra, elsősorban az utazásokra vezethető vissza, ennek szigorítását, minden gazdasági kárát egybevéve is, fontosnak tartaná.

Falus úgy látja, márciusban kicsit túl lett reagálva a helyzet, ami az olasz, francia vagy spanyol állapotokat tekintve abszolút érthető volt, de most egy kicsit túl könnyedén történik a nyitás.

Problémásak a strandok

Az immunológus külön problémaként említette a strandokat, nem a maszkviselés hiánya miatt, hanem egyáltalán azért, mert nyitva lehetnek. Különösen a nem nyílt vizes strandoknál lát nagy veszélyt, és az éttermeket is túl zsúfoltnak érzi. A maszkviselést pedig nemcsak zárt helyeken, hanem mindenhol, ahol néhány méteren belül több ember tartózkodik, édemesnek tartaná.