Merkely: a delta-variáns mindenkit meg fog találni, aki nincs beoltva

Merkely: a delta-variáns mindenkit meg fog találni, aki nincs beoltva

A koronavírus-járvány negyedik hulláma itthon minden bizonnyal kevésbé terheli majd meg az egészségügyi ellátórendszert, mint az előző kettő - fogalmazott Merkely Béla. 

A Semmelweis Egyetem rektora az Infostart felkeresésére azt is aláhúzta:

"Nem egy második-harmadik hullám típusú görbét fogunk látni, hanem egy elnyújtott, laposan emelkedő görbét. A delta vírusvariáns rendkívüli fertőzőképes, és meg fogja találni azokat a személyeket, akik nincsenek beoltva."

Merkely szerint az átoltottság és átfertőzöttség mértéke relatíve magas, de nyájimmunitás nem érhető el, azaz

"gyakorlatilag minden oltatlan el fogja kapni ezt a betegséget".

A harmadik oltást a szakember szerint a második oltástól számított hat hónap múlva érdemes beadni az időseknek és krónikus betegségben szenvedőknek. Ugyanakkor figyelmeztetett, "természetesen a vírus változhat, ezért ezek a szabályok is módosulhatnak".

Merkely egy példából merítve azt is elmondta, Romániában a járvány robbanásszerű terjedése mögött elsősorban az átoltottak alacsony száma (akár 20 százalék alatti arány) áll, de szerinte azokba az országokba biztonságosan utazhatunk, ahol folyamatosan csökkennek a napi esetszámok. Azt javasolja, olyan országokba ne utazzunk, ahol új vírusvariáns ütötte fel a fejét.

Merkely: a beoltottak miatt olyan járvány már nem lesz, mint korábban volt

A koronavírus második-harmadik hullámához hasonló már biztos nem lesz - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Facebook-oldalán csütörtökön. A Fürjes Balázs által készített videointerjúban a rektor hangsúlyozta: magas az átoltottság, és sokan már át is estek a betegségen, ez jelentősen csökkenti azok számát, akik terjeszthetik a fertőzést.

Ismeretes, az egyetemi rektor már nyáron is arról beszélt, hogy a koronavírus korábbi hullámaihoz hasonló már biztos nem lesz. Ahogy azt is elmondta, a fiataloknál és várandósoknál nem tartja indokoltnak a harmadik oltást, az első két dózis beadatását viszont mindenképpen szükségesnek látja minél többeknek.