Kásler a harmadik oltásról: azt fogják javasolni az oltóorvosoknak, a heterológ oltási formát alkalmazzák

Kásler a harmadik oltásról: azt fogják javasolni az oltóorvosoknak, a heterológ oltási formát alkalmazzák

A Hír TV műsorában Kásler Miklós közölte:

A negyedik hullámot nem az a vírus okozza, amellyel eredetileg találkoztunk, hanem a vírus indiai mutációja, ami sokkal súlyosabb megbetegedést okoz, és gyorsabban terjed, mint az eddig ismert vírusvariánsok.

A miniszter továbbá elmondta, az Egészségügyi Világszervezet a magyar állam döntésétől eltérő álláspontot képvisel a harmadik oltás kapcsán, azonban a döntéshozók a magyar szakemberek véleményére támaszkodnak.

Mint kiderült, az orvosok számára elküldött irányelvekben azon javaslat szerepel, miszerint a heterológ oltási formát alkalmazzák. Azaz, akit először vektorvakcinával (Szputnyik V, AstraZeneca, Sinopharm) oltottak, harmadik oltásként mRNS-alapú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapjon, s fordítva.

Kásler szerint egyébként a magyar egészségügy felkészült a negyedik hullámra, az azonban, hogy ez mennyi áldozatot követel majd, nem az egészségügyi rendszertől, hanem az emberektől függ. Kifejtette, amennyiben lesz negyedik hullám, az egyetlen hatásos védekezés ellene az oltás.

Közölte továbbá, a szakemberek a járványügyi szempontokat, illetve az eddigi hullámok tapasztalatait, valamint külföldi mintákat figyelembe véve hozták meg az egészségügyi dolgozók kötelező oltásáról szóló törvényt. A szabályozás pedig nem csak az egészségügyi dolgozókra, hanem a háttérszemélyzetre is vonatkozik.