Nem jelentkeznek túl sokan harmadik oltásért

Nem jelentkeznek túl sokan harmadik oltásért

A háziorvosok szerint egyelőre kevesen jelentkeznek a harmadik oltásért. Az jelentkezők többsége kínai oltást kapott, és a háziorvosok is elsősorban a Sinopharmmal beoltott időseknek és veszélyeztetett betegeknek ajánlják a megerősítő oltást valamelyik nyugati vakcinával. 

A Telex riportjában arról írt, hogy a kormányhivatal közben azt várja el a háziorvosoktól, hogy egyenként győzzék meg beoltatlan 60 év feletti pácienseiket, és róluk minden héten jelentést is kell tenniük.

A lap által megkérdezett háziorvosok tapasztalata szerint egyelőre nem lehet beszélni rohamról, sőt a többségük eddig inkább csak tájékoztatta a betegeit a lehetőségekről, de harmadik oltásokat még nem adott be. Egy budapesti háziorvos így foglalta össze a helyzetet:

„tavasz óta alig volt időm foglalkozni a betegekkel, mindent az oltások megszervezése és beadása uralt. Egyelőre kevesen érdeklődtek harmadik oltás után, nekik azt javasoltam inkább, hogy regisztráljanak, és menjenek az oltópontra.”

Négy elhunyt és 156 új fertőzött, a harmadik oltást 38 ezren adatták be

A hétvégén összesen 156 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 810 011 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma; elhunyt négy beteg, így az elhunytak száma 30 037 főre emelkedett - közölték hétfő reggel a koronavirus.gov.hu-n. A kormányzati portálon megjelent adatok alapján 5 649 125 fő a beoltottak száma, akik közül 5 491 387-en a második oltást is megkapták.

Volt olyan fővárosi háziorvos is, aki úgy döntött inkább nem irányítja tovább a betegeit az oltópontokra, mert megunta a hadakozást az emberekkel telefonon, akiknek csak az maradt meg a hírekből, hogy a háziorvostól kapják meg a harmadik oltást.

„Hétfőn fogok rendelni vakcinát, mert 20-30 jelentkező összejött, inkább beoltom őket egy rendelés alatt” 

- nyilatkozta a lapnak a háziorvos.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Az orvosok olyan tapasztalatokról számoltak be, hogy eleve azok érdeklődnek leginkább a harmadik oltás után, akik Sinopharmot kaptak eddig, de van, aki AstraZeneca vagy Szputnyik V után szeretne magának újabb dózist. Arról sokat lehetett olvasni, hogy a kínai oltás után igencsak alacsony ellenanyagszinteket lehetett mérni sok embernél, de arról máig nem jutott nyugvópontra a szakmai vita, hogy ez egyértelmű jele-e annak, hogy a kínai oltás után nem alakul ki megfelelő védettség.

A harmadik oltás engedélyezésével a kormány ügyesen elfedi, hogy a nagy tételben beszerzett kínai Sinopharm kevésbé ad védelmet

– mondta el véleményét az egyik háziorvos, aki szerint annál alig-alig van szükség harmadik oltásra, akit Pfizerrel, Modernával, Astra Zenecával vagy Szputnyik V-vel oltottak. Más orvosok is arról számoltak be, hogy továbbra is a Pfizer az abszolút aduász, mert mindenki olyat szeretne.