A MOK szerint Magyarországon heteken belül hasonló helyzet alakulhat ki, mint tavasszal Olaszországban

A MOK szerint Magyarországon heteken belül hasonló helyzet alakulhat ki, mint tavasszal Olaszországban

Ha a kormánynak nem sikerül lassítani a járvány gyorsulását Magyarországon, akkor heteken belül hasonló helyzet alakulhat ki, mint tavasszal Olaszországban, mondta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára, Svéd Tamás a Népszavának

Svéd szerint akkora a baj az egészségügyben, hogy záros határidőn belül már azoknak az orvosoknak és ápolóknak is dolgozniuk kell, akik konktaktszemélyek, vagy akár enyhe covidos tüneteket produkálnak. Ennek oka: ha ők kiesnek, nem lesz, aki ellátja a betegeket.

A MOK úgy látja, a legnagyobb hiány az intenzíves szakápolókból van, a szakorvosok és ápolók fogytával pedig más orvosokat vezényelnek át koronavírusos betegek ellátására.

Már rég nincs elegendő infektológus, pulmonológus, belgyógyász arra, hogy ilyen mennyiségű fertőző beteget ellássunk. Sokszorosuk hiányzik a rendszerből. Ugyanakkor az idevezényelt szemészek, fogorvosok – főleg az alapképzést nem régen maguk mögött tudó fiatalok – sokkal hasznosabbak, mintha egyáltalán nem állna orvos a betegágyak mellett

 

– fogalmazott a Kamara titkára.

Hozzátette, bár a kormány újabb és újabb covidos ellátóhelyeknek nevezethet ki más kórházi osztályokat, ezek nem fogják tudni ugyanazt a hatékonyságot hozni, mint egy covid részlegen.

Svéd úgy véli, az így kialakult feszültséget egyetlen módon lehet orvosolni: ha laposodna a járványgörbe, kevesebb beteg áramlana a kórházakba, és az intenzív osztályokra is csak annyi beteg kerülne be, amennyi naponta el is hagyja.

Ha a járvány növekedési ütemét nem sikerül a kormánynak szigorú intézkedésekkel lassítania, akkor nem hónapokon, hanem inkább heteken belül bekövetkezhet a tavaszi olasz helyzethez hasonló

– mondta.

A szakember szerint ismét a tavasszal is bevezetett intézkedések egy részét kellene visszahozni, „például nagy rendezvényeken, focimeccseken már nem kellene tömegeknek közös szotyolázásra, kiabálásra összeverődni”.