Az új eljárásrend szerint a koronavírus-fertőzést PCR-teszt nélkül, a mutatott tünetek alapján is megerősítheti a háziorvos

Az új eljárásrend szerint a koronavírus-fertőzést PCR-teszt nélkül, a mutatott tünetek alapján is megerősítheti a háziorvos

Új eljárásrendet adott ki szeptember 21-én a koronavírus-járvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter, számolt be a 444.hu. 

A közlemény szerint

a koronavírus-fertőzést PCR-teszt nélkül, a mutatott tünetek alapján is megerősítheti a háziorvos.

A kétféle mód szerint diagnosztizált betegek nyilvántartása eltérő, de az eseteket jelenteni kell a központnak. A különbség abban áll, hogy míg a PCR-teszttel igazolt fertőzötteknél a betegség kimenetelét (a beteg gyógyult vagy meghalt), illetve a kórházból történt elbocsátás idejét is fel kell tüntetni, a csak tünetek alapján diagnosztizáltakról ezt már nem kell jelenteni.

Hasonlóan a csak tüneteik alapján diagnosztizáltak, az ún. "gyanús", vagy valószínűsített fertőzöttek esetén a beteg otthoni elkülönítésére a háziorvos utasít, hatósági intézkedésre csak a teszttel igazolt fertőzöttek esetén van mód.

PCR-tesztet kötelezően csak abban az esetben kell kérni, ha a páciens tüneteket mutat, továbbá ha ezen felül koronavírus-fertőzött területen járt, szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy ha bármilyen okból kockázati csoportba sorolható.

Az új eljárásrend szerint az egészségügyi ellátásban el kell különíteni a gyanús vagy igazoltan fertőzött fekvőbetegeket a többiektől, illetve külön rendelkeznek arról is, hogy az igazoltan fertőzött, tünetes betegeket különítsék el csak valószínűleg fertőzött, illetve igazoltan fertőzött, de tünetmentes betegektől - akiket viszont egymástól nem muszáj elkülöníteni.

Előírás továbbá, hogy a várókban biztosítsanak egy méter távolságot a várakozó betegek között, olvasnivalót, gyerekjátékokat ezekbe a helyiségekbe ne rakjanak ki.

Az új eljárásrend is előírja az igazolt fertőzöttek kontaktjainak felkutatását, de a PCR-tesztelés kötelezően csak azoknál a tünetmentes kontaktoknál szükséges, akik egészségügyi ellátórendszerben és tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottként/gondozottként kerültek szoros kontaktusba igazolt fertőzöttel.